kozgyules_201001

Így halad a Modern Városok Program

Elfogadták Érd 2020-2024-re vonatkozó gazdasági programját, ellenszavazat nélkül döntöttek a Sirius Alapítvánnyal való további együttműködésről, és Csőzik László polgármester beszámolt a Modern Városok Program projektjeinek előrehaladásáról. Közgyűlési tudósításunkat olvashatják.

Estébe nyúlt az október elseje délutánjára összehívott rendkívüli közgyűlés. Nem is csoda, hiszen most döntöttek a város négyéves gazdasági programjáról, amiben a hosszú távú fejlesztési elképzeléseket rögzítették. Az önkormányzat által legfontosabbnak tartott fejlesztési célok közt szerepel a gazdaság aktivizálása, a turizmusban rejlő potenciál kihasználása, az önkormányzati szolgáltatások fejlesztése, vállalkozóbaráttá tétele, a közlekedési és parkolási rendszer, valamint a bölcsőde- és óvodafejlesztés, a lakhatási problémák mérséklése, az infrastruktúra színvonalának javítása, a környezetvédelem, a földrajzi helyzetből adódó előnyök kihasználása, a humáninfrastruktúra-fejlesztés, és a nagyvárosias belváros kialakítása. Mindezt egy 170 oldalas dokumentum tartalmazza, amely itt megtalálható.

„Az anyagot a Pro Régió Kft. készítette, amely régi partnere a városnak. Kellően részletes, büszkék lehetünk rá. Az ellenzék is méltatta, ami azért is öröm, mert a közös pontok azért összekötnek minket. Az senki számára nem vitás, hogy Érd gazdaságát erősíteni kell, és a város lakatlan déli területein ipari parkot kell létrehozni, gazdaságfejlesztési övezetet kell kialakítani. Ez talán a legfontosabb célkitűzés. Érden csupán két olyan cég van, amelynek 250 főnél több munkavállalója van. Hiányoznak a nagyvállalatok” – mondta az ülést követően Csőzik László polgármester, aki utalt arra is: Érd nem volt haszonélvezője a ’90-es éveknek, amikor sorra jöttek a nagy külföldi befektetők, nem telepedtek meg itt nagyvállalatok. „Szóba került, hogy a Lenovo gyár végül nem Érdet választotta, hanem Üllőt. Mi mindent elkövettünk – a kormánnyal szorosan együttműködve –, hogy a gyár ide jöjjön. Azon leszünk, hogy benépesüljön a már rendelkezésre álló ipari park. Hogyha ez nem sikerül, át kell gondolnunk ennek okát – azt tapasztaljuk ugyanis, hogy a NIPÜF 3-4 éve kínlódik a vállalkozók idehozatalával, miközben a 7-es út túloldalán élő tárnoki lakosok joggal háborodtak fel azon, hogy senki nem kérdezte meg őket, hogy ipari park létesülhet-e a környékükön” – jegyezte meg Csőzik László, aki szerint a 6-os és az M6-os közötti, közel 300 hektáros, egybefüggő területen kellene létrehozni egy gazdaságfejlesztési övezetet, amihez viszont milliárdos tőke kellene.

A gazdasági programmal kapcsolatban Simó Károly, a Fidesz-KDNP-Összefogás frakció vezetője úgy nyilatkozott: az elmúlt évek helyzetelemzése korrekt és helyes, ugyanakkor az anyag nem ad választ arra, hogy miből lesz fejlesztési és működési forrása, és „igazából mi fog történni”. „Ha a következő időszakban tényleg elindul az a munka, amit mi is támogatunk – vagyis a 2021-2027-es időszakra elkészül egy részletes terv a két éve megalkotott Batthyány-program alapján –, akkor a következő hét-tíz év pénzügyi ciklusából megszerezhető forrásokhoz Érd hozzá tud jutni és fejlődhet” – mondta.

A Modern Városok Program érdi projektjeinek jelenlegi helyzetéről is beszámolt az ülésen Csőzik László polgármester – a két és fél órás tájékoztató során főleg az intézményi fejlesztéseket érintette, a csomópont-építések, az ófalusi projektek várhatóan az október 22-ei testületi ülésen kerülnek majd sorra.

Mint elhangzott, a Batthyány iskola általános iskolai szárnya, illetve a birkózócsarnok elkészült, az őszi szünet után már az új épületben tanulhatnak a gyerekek. Ami az eszközbeszerzést illeti, elsőként a költözéshez feltétlenül szükséges dolgok érkeznek meg: padok, székek, szekrények. Az eljárás folyamatban van, és a napokban várhatóan megkötik a szerződéseket, és az őszi szünet után megkezdődhet a bútorok leszállítása.

A Kós iskolában jelenleg konténerekben folyik az oktatás, míg az építkezés zajlik. A kivitelezés bő 25 százalékon áll, az új szárny szerkezetkész kialakításánál tartanak. A projekt előrehaladását jelentősen hátráltatta, hogy a munkálatok során két nagyméretű fűtőolajtartályt találtak a földben – ezeket először ki kellett szivattyúzni, majd ki kellett vizsgálni, hogy normál eljárásban eltávolíthatóak-e. Az építkezés befejezési határideje emiatt módosulni fog: az eredeti határidő 2021. december 31., de ez legalább négy hónappal csúszik majd. Az eszközbeszerzéssel kapcsolatban a polgármester elmondta: az erre előirányzott keret kevés, a tanműhelyek berendezései ebbe nem férnek bele, de azon dolgoznak, hogy ez is megoldható legyen.

A Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum 24 tantermes lesz, tanuszodával, kézilabdacsarnokkal – ez utóbbiak fenntartása gondot jelenthet majd a városnak, ezért az a cél, hogy az üzemeltetéshez vállalkozó partnert találjanak. Az iskola átadásának határideje 2021. május vége, a tanítás pedig jövő szeptemberben kezdődhet meg, amire minden esély megvan.

A Teleki iskola épületének sorsa kérdéses. Az eredeti elképzelés szerint ide egy új gimnázium épülne, de az e célra rendelkezésre álló forrás nagy részét átcsoportosították a Batthyány iskola építkezésére, és csak 1,8 milliárd forint maradt. Felmerült a lehetőség, hogy az Érdi Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény költözzön fel a kiürülő épületbe – ahonnan a gyerekek a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrumba költöznének –, és kibővítenék szolgáltatásait.

A Topoly utcai Komplex Szociális és Gyermekjóléti Intézmény várhatóan 2020 júliusára készül el. A készültségi fok szeptemberében több mint 70 százalékos volt. Az idősotthon lakói, valamint a Családok Átmeneti Otthona november környékén költözhet be az új szárnyba. Amint ez elkészül, megkezdődhet a régi épület felújítása.

A Papi Földeken létesülő záportározóval és szabadidőparkkal kapcsolatban Csőzik László elmondta: már korábban látható volt, hogy a rendelkezésre álló források nem elegendőek ahhoz, hogy azok a létesítmények, amelyek később bevételt generálhatnának (éttermek, kávézó, szabadtéri színpad) nem épülhetnek meg, mert ezekre nincs fedezet. A park fenntartása viszont hatalmas terhet jelent a városnak: az üzemeltetés évi 130 millió forintba kerülhet. „További kétmilliárdos ráemelés kellene ahhoz, hogy a felépítményeket meg tudjuk csinálni, és az önfenntartást részben biztosító fejlesztések is megvalósulhassanak” – mondta Csőzik László, hozzátéve: a sportlétesítményeket megépítik a parkban. Bár a kivitelezés lassan halad, és a talajviszonyok, illetve egyéb problémák miatt jelentős csúszással is számolni kellett a park kiépítése során, a játszótér október 20-a környékén megnyithatja majd kapuit.   

A csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban Csőzik László elmondta: komoly beruházások készültek el, ám legalább öt-, de inkább tízmilliárd forint kellene a folytatáshoz. Eddig 27 utcában készült el a felszínivíz-elvezetés, ezek 40 százalékában útépítés is zajlott. A cél, hogy a rendelkezésre álló engedélyes tervek alapján további 36 utcában meg tudják oldani a vízelvezetést. Ehhez azonban további forrásokra van szükség – hangsúlyozta a polgármester.

Simó Károly az ülést követően a beszámolóval kapcsolatban úgy reagált: „ez volt az, amit tavasz óta kérünk”. „Ha együttműködés van, ha a polgármester úr és csapata dolgozni kíván, és nem másra mutogat, akkor itt feladat bőven van. Ha együtt tudunk dolgozni, mi készek vagyunk erre. A beszámolóból az derült ki, hogy vannak feladatok, amelyeket meg kell oldani. Látunk problémákat, amelyek az elmúlt közel egy év halogatásából erednek. Bízunk benne, hogy ezeken a polgármester úr felül tud kerekedni. Ha tudunk segíteni, hozzátesszük a magunk tudását, kapcsolatrendszerét, amennyiben erre szükség van. Úgy látjuk, újabb forrásokat polgármester úr nem tud, nem akar szerezni, de legalább amire a pénz itt van, azokat fejezze be a váro.” – tette hozzá.

Csőzik László az ülés hangnemével kapcsolatban úgy fogalmazott: „kivételesen konstruktív légkörben vitatkoztunk. Az elmúlt egy év legjobb hangulatú közgyűlése volt”.

A Modern Városok Program ismertetője után három további napirendi pontot tárgyalt még a közgyűlés. Meghosszabbították a Sirius Alapítvánnyal kötött együttműködési és feladatellátási szerződést, három hónapra – azért nem tovább, mert a gyepmesteri telep működtetésével önkormányzati feladatot vállalnak át, és ennek ellátására pályázatot kell kiírnia a városnak. „Szeretnénk, ha továbbra is a Sirius működtetné a menhelyet és a gyepmesteri telepet, hiszen munkájukkal nagyon elégedett az egész testület, 2004. óta viszik az állatmenhelyet, rendkívüli odaadással látják el feladatukat” – tette hozzá Csőzik László.

A testület támogatta, hogy az Erdélyi Magyarok és Székelyek Érdi Egyesülete a Székely Autonómia Napján kopjafát állítson a Földrajzi Múzeum hátsó bejáratánál a sétányon – Fazekas Árpád fafaragó munkája méltó dísze lesz a városközpontnak.

Végezetül a civil keretekből támogatásban részesült alapítványok számára szavazták meg az elnyert összegek átvezetését.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Három személyautó ütközött össze az M0-ás autóút 48-as kilométerénél, az M3-as felé vezető oldalon,
Pieronymus Kosch grafikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás június 24-én, 18 órakor az Érdi Galériában.

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email