22_03_29_erdmost_nincskep

„A beruházó érzékenyebb egy gyermek lelkénél”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A beruházó érzékenyebb egy gyermek lelkénél”

Dr. Aradszki András aggódik, hogy nem épül elegendő bölcsőde Érden, és szerinte nem következetes az új városvezetés az ipari park kérdésében. A térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott. Szó volt vírusról, karanténról és zajvédő falról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az országgyűlési képviselő örömmel jelentette, hogy újabb tizenkét Pest megyei település önkormányzata nyert bölcsődei fejlesztésre és korszerűsítésre támogatást a kormánytól, de Érd nem. Hozzátette: nincs információja arról, pályázott-e a város a támogatásra, mert őt nem tájékoztatták róla, így segíteni sem tudott. Emlékeztetett arra is, hogy a parkvárosi bölcsődére nyert ugyan a város több százmilliót, de úgy látja, az sem épül. Aradszki hangsúlyozta, hogy bölcsődéből hiány van a városban, mert egyre több kisgyermekes család költözik ide. „Félő, hogy ha ez a – Bősz Anett szavait használva – szivárvány koalíció kormányra kerülne, ugyanez lenne országos szinten is: kudarc és veszteség” – vonta le a következtetést az országgyűlési képviselő.

Sóskúton kezd 11 milliárdos beruházásba a koreai Dongwha cég. A projekt a kormány támogatását élvezi, kiemelt beruházás lett, a terület pedig beruházási célterület – mondta a képviselő. A sóskúti ipari park fejlesztésével kapcsolatban kiemelte: az Kőnig Ferenc polgármester következetes munkájának köszönhetően lehet sikeres, a kormány támogatásán túl. „Nála nincsenek olyan kanyarok egy-egy befektető fogadásánál, amit egyes helyeken lehet tapasztalni, hogy egyszer A-t mondanak, máskor B-t, harmadszor meg C-t, ami jelentősen el szokta bizonytalanítani a beruházókat. Nem akarok neveket mondani, akinek füle van, az meghallja, akinek meg nincs, annak hiába mondom” – fogalmazott Aradszki. Az érdi ipari parkkal kapcsolatban — a tájékoztatón egyedüliként megjelent Érd Most kérdésére — úgy fogalmazott: országgyűlési képviselőként mindig azért dolgozott, hogy növekedjen a város adóereje, ami csak ipari beruházások idevonzásával lehetséges. Emlékeztetett arra, hogy támogatta, amikor a közgyűlés csökkentette az ipari adót annak érdekében, hogy a város még vonzóbb legyen a befektetők számára. Szerinte azonban „az ilyen döntések meghozatala fontos, de csak az első lépés ahhoz, hogy egy város hitelességét helyre tudjuk állítani. Ahogy Sóskút vagy Törökbálint megkezdte az ipari parkjait kiépíteni, annak az volt a titka, hogy mindig egy dologról beszéltek: akarjuk, megcsináljuk és együtt dolgozunk a beruházóval. Az úgy nem megy, hogy egyik nap azt mondjuk, hogy ide nem kell semmi, meghackelem a közgyűlést, másnap meg azt, hogy mégis szeretném, ha idejönnének, harmadnap meg azt, hogy hát erről én nem tehetek, ez az elődeim bűne. A beruházó érzékenyebb egy gyermek lelkénél,” – mondta, hozzátéve, hogy szerinte a városvezetés nem beszél egyértelműen, amikor az ipari parkról van szó.

Aradszki András elmondta: szeptember 23-án fog tárgyalni a tárnokiakkal az érdi ipari parkról. (Mint arról korábban beszámoltunk, az előző lakossági egyeztetésen a tárnokiak közül sokan hiányolták a kommunikációt. A helyiek szóvá tették, hogy sem Szolnoki Gábor korábbi polgármester, sem Aradszki András nem tájékoztatta időben őket arról, hogy a 7-es út túloldalán, Érd közigazgatási területén, de mégis közel hozzájuk, ipari park fog létesülni. Most attól tartanak, hogy megnő a lég- és zajszennyezettség, és emiatt elértéktelenednek az ingatlanjaik, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek a beruházás ellen.) A képviselő elmondta: nem haladhatja meg az ipari park miatt keletkező légszennyezettség az egészséghatárt, mert akkor annak megvalósítását nem is engedélyeznék.

A vírus miatti helyzetben a gazdaság, ezzel együtt a munkahelyek megvédése is fontos feladat volt – mondta. A kormány szeretné bevezetni a versenyszektor minden szereplőjének azonos feltételekkel nyújtható bértámogatás rendszerét, de ehhez az is kell, hogy a gazdaság teljesítő képessége ne zuhanjon úgy be, mint az első hullám idején – tette hozzá. A munka törvénykönyvének módosítása is várható, amellyel életszerűbbé és szabályozottá akarják tenni a home office-t, azaz az otthonról végzett munkát.

Arra a kérdésre, hogy szerinte elegendőek-e a kormány gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedései, határozott igennel felelt. „Az eredeti (vírus előtti) foglalkoztatottak számához képest csak (sic!) 100 ezerrel csökkent (a foglalkoztatottak száma). Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy ezt az állapotot fent tudjuk tartani, és ehhez kellenek ezek a gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések”- fejtette ki. Szintén nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy tervezik-e az álláskeresési támogatás jelenleg érvényben levő három hónapos időtartamának meghosszabbítását. „Nem látok olyan politikai szándékot, hogy visszaálljunk arra a segélyezési rendszerre, ami tönkretette az országot 2002-2010 között” -jelentette ki. (A KSH adatai szerint 2020. második negyedévében 22.900 főre nőtt Pest megyében a munkanélküliek száma. 2016-ban volt utoljára ilyen sok álláskereső a megyében.)

A tanévkezdésről szólva elmondta, sokáig vita volt, hogyan induljon az el idén, mert szerinte a gazdaságvédelem szoros kapcsolatban van azzal, hogy hagyományos módon működnek-e a közoktatási intézmények. Az első hullám alatt „sok szülő panaszkodott arra, hogy neki a munkahelye is fontos, nem csak az, hogy a gyerekére vigyázzon. Az iskolába járás a munkahely- és gazdaságvédelem egyik fontos eszköze.” Ezért döntöttek végül úgy, hogy hagyományos oktatással indul a tanév, a biztonsági feltételrendszerre pedig az EMMI tett ajánlatot, amin minden iskola a maga igénye szerint módosíthatott.

Az Érd Most arról is kérdezte az országgyűlési képviselőt, egyetért-e azzal, hogy minél többen férnek hozzá a teszthez, annál több beteget lehet azonosítani és annál pontosabbak a járványról szóló számadatok, miközben itthon annak ellenére körülményes és drága ingyen PCR tesztet csináltatni, hogy a kormánynak is tanácsot adó szakértők is a tesztelés bővítését szorgalmazzák. Aradszki András  hangsúlyozta: több, mint 400 ezer tesztet végeztek, ami szerinte a népességhez mérten több, mint amennyit Szlovákiában vagy Csehországban teszteltek. Arra a kérdésre, hogy mi a teendő, ha valaki nem engedheti meg magának a több, mint 30 ezer forintos tesztet, de azt mégis el kell végeztetnie, a képviselő azt tanácsolta, vonuljon karanténba 10 napra, mert az arra való, hogy  megnézzék, jelentkeznek-e a tünetek. Arra nem tudott válaszolni a képviselő, mit tegyen az a munkavállaló, akinek nincs több szabadsága.

Végül a közte és a térség polgármesterei között megvalósult munkareggelinek egyik kiemelt kérdésével, a zajvédőfal hiányával kapcsolatban elmondta, hogy már megkereste Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárt, aki megígérte, hogy megvizsgálják, hol szükséges, hol elkerülhetetlen ennek létesítése, aminek persze költségvetési vonzatai vannak. Az egyeztetéseket szeptemberben fogják folytatni a zajvédő falról az államtitkárral.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email