22_03_29_erdmost_nincskep

Lesz útkoncepció, ha csak az az akadály

22_03_29_erdmost_nincskep

Lesz útkoncepció, ha csak az az akadály

„A kormány intézkedései nem azt célozzák meg, hogy az önkormányzatok ellehetetlenüljenek, hanem, hogy stabilan tudjanak működni, és ha gond van, a polgári kormány segíteni fog nekik”, mondta Aradszki András a térség polgármestereivel tartott munkareggelije után. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A második alkalommal összehívott eseményen számos kérdést megvitattak a térség polgármesterei és Aradszki András országgyűlési képviselő. A települések számára az egyik legégetőbb probléma a szolidaritási hozzájárulás, amelynek megfizetése nehezíti az önkormányzatok működését. Ezzel kapcsolatban az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a polgármesterek tudják, hogy „elengedhetetlen az önkormányzatok és költségvetésük részvétele a magyar gazdaság újraindításában”, de hozzátette, nem hagyják magukra a településeket. „Bármikor, amikor polgári kormányzás volt a rendszerváltás óta, az soha nem engedte el az önkormányzatok kezét, nem engedte, hogy csődbe menjenek” — hangsúlyozta Aradszki, és emlékeztetett a kormány 2010-es adósságátvállalási döntésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a gazdaság visszatérhet 2021-ben arra a szintre, amelyen 2019-ben volt, akkor az önkormányzatok az iparűzési adókon keresztül is megint abba az „izmos helyzetbe” kerülhetnek, mint amilyenben Érd is volt 2019-ben, a zárszámadáskor.

Csőzik László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy elfogadták a negyedmilliárd forintos gépjárműadó teljes, egyszeri elvonását 2020-ban, de a baj az, hogy ez az elvonás jövőre is megmaradna. Ezért, mint mondta, arra kérte a képviselőt, hogy ha tud tenni ez ellen, akkor azt lépje meg, mert kell a város működéséhez a pénz. Persze, sok mindent megoldana, ha nagyobb iparűzési adóbevétellel rendelkezne Érd is. Ezzel kapcsolatban a polgármester elárulta, hogy „nagy dobásra készülnek”, és a jelentős adócsökkentésektől azt várják, hogy érdemi, sok munkahelyet teremtő beruházók jönnek Érdre, ezzel pedig megsokszorozódik a helyi iparűzési adó bevétele. „Az, hogy reális-e ez a várakozás, valamikor a nyár folyamán, legkésőbb ősszel ki fog derülni” – mondta a polgármester. 

A munkareggelin nem került szóba az útépítés, de újságírói kérdésre Aradszki András úgy fogalmazott, hogy mindenekelőtt egy megvalósíthatósági ütemtervet kell előkészíteni ahhoz a 60 milliárd forintos támogatású útfejlesztéshez, amelyet még 2018-ban jelentett be Kósa Lajos miniszterrel és az akkori polgármesterrel közösen. „Ami pozitív, hogy tekintettel a pandémiás helyzetre, a költségvetés a gazdaságvédelmet célozza, ezért rugalmas a rendszer, tehát, ha van ilyen, a város által már elhatározott anyag, akkor már a 2021-es költségvetésből is el lehet indítani ezeket a projekteket”, tette hozzá. Csőzik László erre a felvetésre úgy reagált, hogy a 2018-as választási kampány nagy bejelentése volt, amikor Kósa Lajos tett egy ígéretet 60 milliárdról. „Mi most nem teszünk mást, mint hogy kőkeményen leverjük a kormányon ezt az ígéretet. Ez a 60 milliárd forint jár Érdnek. Ezt akkor bevállalta a miniszter, az országgyűlési képviselő, az akkori polgármester, mi több, a közgyűlés teljes konszenzussal szavazott róla. Azóta viszont se híre, se hamva annak, hogy bármilyen előrelépés történt volna, jól lehet, eltelt már bő két és fél év. Hivatkoznak egy 2019. júniusi közgyűlési határozatra, ami az útfejlesztési koncepciót érinti. Ezt átnéztem, és emlékszem is rá, hiszen a közgyűlés vitájában alaposan kivettem a részemet. Semmi köze nem volt ennek az előterjesztésnek a 60 milliárdos bejelentéshez. Tévedés és csúsztatás ahhoz kötni ennek az ígéretnek a nem teljesülését, hogy elmulasztott bármilyen koncepciót megalkotni a közgyűlés. De borítsunk fátylat a múltra! Ha az az ára és az a feltétele a 60 milliárdnak, hogy Érd közgyűlése egy ilyet alkosson, hát amúgy is szerettünk volna. Tehát kell egy útkoncepció, ez mindenképpen napirendre kerül. Indul az aszfaltozás a mellékutcákban amúgy is. Ha ebben a képviselő úr tud segíteni, akkor annak örülök, és én sem akarom ezeket a múltbéli dolgokat előráncigálni, mert azt nézem, hogy mi a jó a városnak, és ha ebben tud segíteni Aradszki András, akkor összefogunk vele.” 

A közös munkareggelin újból felmerült a zajvédelem hiányának problémája. Csőzik László és a térség településeinek polgármesterei megbízták az országgyűlési képviselőt, hogy lobbizzon zajvédő fal építése érdekében. Erről az előző munkareggelin is volt már szó, ezért elkezdődtek az egyeztetések az ügyben Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral, árulta el a munkareggeli után lapunknak Aradszki András. Csőzik László polgármester úgy fogalmazott, hogy régi adóssága az államnak, hogy az M7-es hihetetlen forgalmával járó zajhatásokat még ebben a ciklusban csillapítani lehetne Törökbálint és Érd területén.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email