22_03_29_erdmost_nincskep

Megéri védekezni a parlagfű ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Megéri védekezni a parlagfű ellen

Akár több millió forintos büntetésre is számíthatnak azok, akik elmulasztják a parlagfű elleni védekezést. A türelmi időt eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Aki nem akadályozza meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és nem tartja fenn ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, az törvényt sért, legyen szó akár kiskertről, akár nagyobb földterületről. A korábbi jogszabály szerint ez a kötelezettség csak július elsejétől állt fenn, ám tavaly változott a törvény, és most már a tavaszi, kora nyári hónapok során is gondoskodnunk kell a megfelelő védekezésről. A jogszabály szigorítását a parlagfű jó alkalmazkodási képessége indokolta, megfelelő időjárási körülmények között a növény már július előtt is virágozhat (a NÉBIH június eleji helyzetképe szerint Fejér megyében már találtak is virágzó példányokat). Pollenkoncentrációja általában augusztus végén, szeptember elején tetőzik.

Mivel országszerte mintegy kétmillió ember szenved a parlagfű-allergiától és következményeitől, a védekezés kiemelten fontos. Elmulasztását büntetik, belterületen a jegyző, külterületen a Pest Megyei Kormányhivatal köteles hatósági eljárást indítani a törvénysértőkkel szemben. Mivel a június 30-ig tartó türelmi időt tavaly eltörölték, a hivatal már nem köteles figyelmeztetni. Virágbimbós és virágzó fenológiai állapotú parlagfű 
esetében a hatóság azonnal közérdekű védekezést rendel el, ennek költsége a tulajdonost terheli. Számíthatnak a növényvédelmi bírság kiszabására is, ami 15 ezertől ötmillió forintig terjedhet. Közterületen is találkozhatunk parlagfűvel, ilyenkor az ÉKFI gondoskodik a kaszálásról – az ezzel kapcsolatos bejelentéseket az ügyfélszolgálatuk is fogadja, de a közterület-felügyelet is jelenti. Külterületi ingatlanok – kiskertek, földek – esetében a Pest Megyei Kormányhivatalnál tehetünk bejelentést, ha pedig belterületi ingatlanról (azaz kertes házról) van szó, az önkormányzat lakosságszolgálati irodája fogadja a panaszokat, de jelezhetünk az online felületen működő Országos Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül is. A bejelentésekről a PBR emailt küld az illetékes hatóságnak. A helyi lakosok minden évben élnek a bejelentés e formájával is.

Nemcsak a parlagfű, hanem más gyomok elszaporodása is gondot okozhat. Az önkormányzat lakosságszolgálati irodája utánajár az ilyen bejelentéseknek is, de –  a parlagfűvel kapcsolatos intézkedéstől eltérően – ilyenkor közigazgatási hatósági eljárás keretében először kötelezik az tulajdonost, illetve használót az ingatlan gyommentesítésére és tisztán tartására. Ha ennek határidőre nem tesznek eleget, közigazgatási bírságot szabnak ki: összege magánszemély esetében 5000-től 200 ezer forintig, jogi személy esetében egymillió forintig terjedhet. A bírság több alkalommal is kiszabható – tudtuk meg a Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Irodájától. Virágzó parlagfűről a hivatalnak még nincs tudomása, de a „gyomszezon” már beindult: június közepéig elhanyagolt, gyomos ingatlanról már mintegy harminc bejelentés érkezett (parlagfűvel kapcsolatban egy sem), és több eljárás is megindult. Minden ilyen esetet kivizsgálnak, és le is ellenőrzik, hogy a tulajdonos betartotta-e a kötelezésben foglaltakat. Jellemző egyébként, hogy a lakosság a parlagfüvet összekeveri valamilyen más allergén gyomnövénnyel – a közigazgatási eljárást ilyenkor is elindítják. 
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email