22_03_29_erdmost_nincskep

Nem várható enyhítés a megyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem várható enyhítés a megyében

Az új fertőzések megoszlása a kijárási korlátozás fenntartását indokolja - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. A tisztifőorvos elmondta: ha a járóbeteg-szakellátásban vírustesztre van szükség egy magas kockázatú beavatkozásnál, a mintát helyben veszik le és akkreditált laborban vizsgálják.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a május 4-én bevezetett új szabályokat, és úgy ítélte meg, hogy  is indokolt a budapesti és Pest megyei korlátozások fenntartása. Az elmúlt 24 órában az új fertőzöttek száma 46-tal növekedett, ebből 33 állampolgár budapesti és Pest megyei lakos, így a keddi összes fertőzöttség 72 százalékban a fővárosban, illetve az agglomerációban történt. Nincs ez másként az elhunyt személyek tekintetében sem: az elmúlt 24 órában 10 elhunyt honfitársunkból 9 budapesti és Pest megyei lakos volt. Tekintettel ezekre az adatokra, továbbra is indokoltnak tartjuk a kijárási korlátozást, és az üzletek korlátozott nyitvatartását – mondta az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes. Mint elhangzott, a kijárási korlátozás ellenőrzésekor 460 alkalommal kellett intézkedniük az elmúlt 24 órában Budapesten és Pest megyében.

Arra a kérdésre, hogy kik és hogyan ellenőrzik, hogy a budapestiek és a Pest megyeiek betartják-e a kijárási korlátozásokat, elmennek-e vidékre, közölte: az ellenőrzéseket a rendőrség végzi, de bekapcsolódik a a honvédség, a köz- és közlekedésbiztonságért felelősséget vállaló szervezetek is.

Müller Cecília tisztifőorvos a sajtótájékoztatón a járóbeteg-szakellátás elindulásával kapcsolatban elmondta: az ellátást kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni. Egy órán belül legfeljebb négy beteget fogadhatnak az egészségügyi szolgáltatók. Bejelentkezéskor a szakorvos telefonos kikérdezés útján dönt arról, hogy fogja irányítani a továbbiakban a beteg sorsát. A személyes találkozást nem igénylő konzultációkat (tanácsadás, gyógyszerrendelés) is írásban rögzíteni kell, hogy ezekről az alapellátásban dolgozó orvos is értesüljön. Amennyiben az intézményben vizsgálatra kerül sor, elsőként járványügyi kérdőív segítségével mérik fel, mennyire valószínű, hogy a beteg koronavírus-fertőzött. Akit gyanúsnak vélnek, azt külön helyiségben, és kizárólag speciális védőeszközt viselő orvosok látják el, és az alapellátásnak jelzik, hogy szükség lehet az illető beteg koronavírus-tesztelésére.

A szakmai kollégiumok meghatározták azokat a beavatkozásokat, amelyeket csak akkor lehet elvégezni, ha az érkezőnek van negatív laboreredménye. Az alapszabály az: a tesztet az az egészségügyi szolgáltató kéri meg, ahol a beavatkozást is el fogják végezni. Nem közfinanszírozott ellátásban is ugyanezek a feltételek. Fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető műtétek esetén mindenképp negatív koronavírus-tesztre van szükség.

Nem szükséges laboratóriumi vizsgálat azon beavatkozásokhoz, amelyek nem magas kockázatúak, és szakellátás keretében vehetők igénybe. Az orvos dönti el, hogy egy esetlegesen szükségessé váló magas kockázatú beavatkozáskor szükség van-e tesztre. Ennek az elvégeztetéséről az a szakellátó gondoskodik, amelynél a beavatkozás történik majd. A mintavétel az egészségügyi szolgáltatónál történik, a vizsgálatot pedig a korábban kijelölt tíz laboratórium végzi el.

A tisztifőorvos a védőeszközökkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az alapellátásban dolgozók részére kedden biztosítottak egy újabb szállítmányt, és a Járási Hivatalokban depókat alakítottak ki, hogy szükség esetén az orvosok vételezhessenek védőeszközöket.

Az idősotthonok ellenőrzésével kapcsolatban Müller Cecília elmondta: a nagy létszámú otthonok ellenőrzése lezárult, a beérkezett adatokat most összegzik, és a kisebb létszámúak következnek. Az első szakaszban vizsgálták azokat az intézményeket is, ahol korábban akár a gondozottak, akár a munkatársak körében volt már fertőzés. Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzéssel.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email