22_03_29_erdmost_nincskep

Kihívhatlak? – Online programokkal készül az IFÖ

22_03_29_erdmost_nincskep

Kihívhatlak? – Online programokkal készül az IFÖ

Bár a 14-18 évesek számára mindennapos az internet használata, és az sem újdonság számukra, hogy a virtuális térben tartják egymással a kapcsolatot, a személyes találkozások hiányát ez a korosztály is igen nehezen viseli. Hüse Nikolett diákpolgármestert kérdeztem.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Hogyan éljük meg ezt a helyzetet? Szerintem nagyon változó. Van, akinek nem alakultak át gyökeresen a szokásai, mert korábban is jobban szeretett otthon ülni, filmet nézni, mások viszont, akik állandóan mennének valahová, nehezen viselik a korlátozásokat. Én valahol a kettő között vagyok: jó együtt lenni a családommal, de hiányoznak a barátaim, az, hogy elmenjünk együtt akár csak sétálni vagy inni egy jegeskávét. A baráti társaságom tagjai mind így vannak ezzel. De hát ki kell tartanunk. Az a szerencsénk, hogy tudunk telefonálni, internetes alkalmazásokon keresztül beszélgetni. Ugyanakkor ez a helyzet teljesen más, mint amit eddig megszoktunk. Azt hittem, több diák keres majd meg, hogy kicsit panaszkodjon, esetleg segítséget kérjen, de eddig nem nagyon voltak ilyen jelzések” – jegyezte meg Niki. Az Érdi Ifjúsági Önkormányzat több rendezvényt is szervezett a tavaszi, nyári időszakra, ezeket sem tudják megtartani. Most, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva, online kihívásokon törik a fejüket. Mert ha az önkormányzat épületében tartott rendszeres megbeszélések el is maradnak, azért az interneten keresztül még ötletelnek a diákok.

„Ez azért nem ugyanaz, mint élőben találkozni. Jó, tudunk egymással beszélni így is, de sokszor összefolyik a hang, nem elég jó az internetkapcsolat. Persze, jobb biztonságban lenni, és nem kockáztatni a személyes találkozást. Sok szabadtéri programot terveztünk, főként a veteránautó-fesztiválra készültünk, amit május végén rendeztünk volna az Érd Aréna előtti parkolóban. Nagyon sajnáljuk, hogy elmarad, hiszen ez nemcsak a fiataloknak szólt volna, hanem minden korosztálynak. Most internetes kihívásokban gondolkodunk, hiszen ezeket a diákok otthon is meg tudják csinálni. A részleteket majd a facebook- és instagram-oldalunkon tesszük közzé. A megvalósított kihívásokról készített fotókat, videókat pedig e-mailben vagy privát üzenetben küldhetik el nekünk, és a legjobbakat díjazzuk. Sportos és kreatív kihívásban is gondolkozunk. Nem szeretnénk a témát szigorúan behatárolni, hogy minél több mozgástere legyen a diákoknak. Például mutassa be húsz másodpercben a röplabdát, vagy küldjön nekünk egy verset, rajzot, amit az elmúlt időszakban csinált. A részleteket ezen a héten beszéljük át” – tette hozzá Nikolett, aki elmondta azt is, egyéb akciókat is kitaláltak, például szerettek volna maszkkal meglepni minden érettségizőt, de az Érdi Tankerület ezt biztosítja a végzősöknek. Tanakodtak jótékonysági akciókon is, fertőtlenítőszert vásároltak volna, de itt meg a beszerzés ütközött nehézségekbe.

Volt sikeres segítő akciójuk is. Még kora tavasszal szerettek volna csatlakozni az Érd Arénában szervezett rendvédelmi naphoz. Rendeltek előre 1800 üdítőt és csokoládét, hogy meglepjék vele a város minden iskolájából érkező diákokat. Mivel a rendezvény elmaradt, az édességet és innivalót felajánlották a Szociális Gondozó Központnak, hogy rajtuk keresztül eljuthasson a nélkülözőkhöz. „A rendelkezésünkre álló tízmillió forintból eddig nem sokat költöttünk, mivel május-júniusra terveztük a legtöbb programunkat. Az autókiállításon kívül bekapcsolódtunk volna a gyereknapba, és részt vettünk volna a Magyarok Érdi Vásárán és a Live Street Art fesztiválon is, hogy csak pár példát említsek. Nem szeretnénk elszórni a pénzünket mindenféle butaságra. Augusztus végére, szeptember elejére tervezünk sárkányhajózást a Velencei-tavon, reméljük, összejön. A pénzt félretesszük rá. Sajnos, nehezen tudunk most tervezni”. A korábbi években májusra már kialakult, kik lesznek a következő diákpolgármester és diákképviselő-jelöltek, most azonban ez is csúszik. Várhatóan a tanévkezdés után választják majd ki az iskolák azokat a fiatalokat, akik megmérettetik magukat a kampányban. Már ha az élet visszatér addigra a rendes kerékvágásába

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email