22_03_29_erdmost_nincskep

Fokozatosan újranyithatnak az érdi létesítmények

22_03_29_erdmost_nincskep

Fokozatosan újranyithatnak az érdi létesítmények

A jelszó a fokozatosság – hangsúlyozta Csőzik László, polgármester az Érd Tv-nek adott interjújában a koronavírus-járvány jelenlegi érdi helyzetéről, a mindennapi életbe való visszatérésről. A városvezető elmondta, hamarosan több helyi intézmény is újranyithat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László emlékeztetett, a rászorulók ellátása, így a bevásárlás, gyógyszerkiváltás folyamatosan zajlik, ezen pedig 100-150 ember dolgozik folyamatosan. Kitért rá, hoztak egy rendeletet, melynek értelmében az önkormányzat 50 ezer forintos támogatást nyújt azoknak a családoknak, ahol a járvány miatt elveszítették munkahelyüket a családok eltartói.

A koronavírus-járvány hazai helyzetével kapcsolatban elmondta, sokan úgy voltak vele, hogy a tetőzés után zuhanórepülésben esik vissza a fertőzöttek száma és „el lehet engedni a gyeplőt.” Megjegyezte, szerinte a számok alapján ez koránt sincs így, hiszen a halottak száma továbbra is tíz körül van minden nap, miközben a fertőzések számában sem állt be akkora mértékű csökkenés, ami indokolná a könnyelműséget.

„Azt merem mondani, hogy talán a nehezén már túl vagyunk és eljön az enyhítések időszaka.

Most van elfogadás alatt egy olyan intézkedés, ami arról szól, hogyan lépünk ki a veszélyhelyzeti intézkedések korából és lépünk vissza a hétköznapi normalitások világába. Talán azt lehet mondani, hogy e hét végén, jövő héten indul meg ez a fokozatos visszalépés a hétköznapokba. De például az elmúlt hétvégén már nem kellett hoznom olyan szigorú intézkedést, hogy a Duna-partot vagy a kedvelt kirándulóhelyeket lezárjuk. Hozzáteszem, ebben nagyban számított, hogy most nem volt annyira kedvező az időjárás” – fogalmazott Csőzik László, aki elmondta azt is, a piacot is fokozatosan nyitják újra, míg az óvodák esetében figyelik, kik és hányan hozzák el gyermekeiket a veszélyhelyzet fennállása óta működő két ügyeletes óvodába. Megjegyezte, az ügyeleti funkciót kevesen vették igénybe, volt olyan nap, hogy ketten-ketten érkeztek a parkvárosi és központban található óvodába.

„Abban a pillanatban, ahogy az igények megnövekednek, elkezdjük újranyitni az óvodákat. Erre a lehetőség már megteremtődött, de Budapestre és Pest megyére még érvényes a kijárási korlátozás” – emlékeztetett.

A kormány által meghozott enyhítések megengedik a sportolók, sportegyesületek számára az edzések rendezését. Ezzel kapcsolatban Csőzik László megjegyezte, Érden még nem született döntés, de a héten erre is sor kerül.

„A jelszó itt is a fokozatosság. Itt is merem mondani, hogy az enyhítés irányába lépünk majd el, de sorra jönnek az igények. Legutóbb egy kutyaiskola keresett meg, hogy hozzájárulunk-e ahhoz, hogy elkezdjék a tevékenységüket újraszervezni.

Magánbölcsődék esetében hajlottunk rá, hogy újranyissák jövő héttől a kapuikat, hiszen ott nagyon pici a gyermekek száma, tehát négy-öt gyermekről van szó, így a szigorú intézkedéseknek is maximálisan meg tudnak felelni”

– mondta.

„Nagyon bízom abban, hogy júniusra helyre tud állni az élet, ami a gazdasági vérkeringés szempontjából lenne nagyon fontos és azért is, mert a városháza működéséhez elengedhetetlen a helyi iparűzési adóbevételek folyamatos megérkezése, hiszen ezek biztosítják a város fizetőképességét, likviditását. Történt egy jogszabálymódosítás is: május 31. helyett szeptember 30-ig lehet fizetni az adót és a beszámolót beküldeni. Szeretném, ha ezzel minél kevesebb cég élne, hiszen a városháza és az önkormányzat működése, fenntartása szempontjából fontos, hogy ez zökkenőmentes legyen. Viszont egy nagy érvágást azért ejtettek a gépjárműadó elvételével, ami éves szinten negyedmilliárd forintot jelent és az eddig befolyt 80 millió forintot két héttel ezelőtt kellett átutalni a kincstárnak, ami jelentős veszteség volt a város szempontjából” – emlékeztetett a polgármester.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email