22_03_29_erdmost_nincskep

Rendben ment és nem is volt nehéz a magyarérettségi

22_03_29_erdmost_nincskep

Rendben ment és nem is volt nehéz a magyarérettségi

"Diákbarát", méltányos és a vártnál könnyebb feladatoknak nevezték a hétfői magyarérettségi tételeit az MTI által megkérdezett igazgatók, szaktanárok, vizsgázók. Az ÉrdMost a VMG végzőseit kérdezte ugyanerről, Sárközi Márta tankerületi igazgatót pedig arról faggattuk, minden rendben zajlott-e.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint az MTI írja, a középszintű magyarérettségi első részében a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók, a szövegalkotási részben a sportról és testnevelésről szóló érvelést vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet kellett írniuk a diákoknak az Eduline oktatási portál információi szerint. A vizsga második részében a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódott, a két feladat közül a diákoknak egyet kellett választaniuk.

– Nem volt olyan nehéz, mint amennyire elvárható lett volna egy érettségitől. Nem tudom, a helyzetre való tekintettel voltak-e ilyen rendesek – mondta az egyik fiatalember, akit hétfőn egy óra után pár perccel, az iskolából kijövet kaptunk mikrofonvégre.

– Mindegyik feladat érthető volt, nem volt köztük becsapós, és az idő is bőven elég volt arra, hogy befejezzük – tette hozzá egy osztálytársa.

Elmondták azt is: így, hogy az utolsó másfél hónapot otthon töltötték, kisebb volt bennük a drukk. – Saját tempóban tudtunk felkészülni, ami kellemes volt. Ez a helyzet valahogy kihozta belőlünk a maximumot – tették hozzá.

Sárközi Márta tankerületi igazgató kérdésünkre elmondta: az Érdi Tankerület minden középfokú oktatási intézményében rendben lezajlott az első érettségi nap. A tankerület hat gimnáziumában összesen 565-en érettségiztek hétfőn.

– Olyan volt, amilyennek vártuk: teljesen nyugodt és biztonságos. Jókedvű fiatalokat látok magam körül. Öt gimnáziumban voltam eddig, és mindenhol azt tapasztaltam: rend van, nyugalom, nagyon fegyelmezettek a gyerekek, és nagyon felkészültek az iskolák az érettségire – jegyezte meg a tankerületi igazgató.

Ami a szervezést illeti, Sárközi Márta elmondta: amióta tudták, hogy érettségi lesz, a tankerületi központ azon dolgozott, hogy az összes feltételt biztosítani tudják.

– Az intézményvezetőkön és helyetteseiken nagyon nagy volt a súly, hiszen a pedagógusok és a gyerekek beosztásától a biztonságos beléptetésig sok mindent meg kellett oldani. Úgy tapasztalom, a szervezőkészségük nem hagyta őket cserben  – fűzte hozzá Sárközi Márta, aki elmondta azt is: mivel a termekben kevesebb diák lehetett, mint szokásosan, több felügyelőtanárra volt szükség.

– Azt láttam, hogy ezt nagy örömmel vállalták; akik nem voltak beosztva, már annyira szerettek volna a gyerekek közt lenni, hogy ők is bejöttek hétfőn a gimnáziumokba – jegyezte meg.

Az iskolákban délután sem áll meg az élet: bár hétvégén az összes gimnáziumot fertőtlenítették, délután ismét kezelik azokat a tantermeket, amelyeket kedden is használnak majd a diákok.

(Az érettségi érdi vonatkozásairól itt és itt olvashatnak bővebben.)

Sárközi Mártát arról is kérdeztük, hogy az iskolák csak az érettségi idejére nyitják-e meg a kapuikat, vagy a sportegyesületek előtt is (amelyek – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – megkezdhetik az edzéseket, versenyeket). 

– Jelen pillanatban csak az érettségire nyitnak ki az iskolák, semmi más eseményre. Az Operatív Törzs rendelkezéseihez alkalmazkodunk, semmi más rendezvény nem lesz addig az intézményünkben, míg ők másként nem döntenek – húzta alá.

    

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email