22_03_29_erdmost_nincskep

Amit ma megtehetsz…

22_03_29_erdmost_nincskep

Amit ma megtehetsz…

Reggel 9-kor megkezdődtek az érettségi vizsgák. Az iskolákba csak egyesével, kézfertőtlenítés után, maszkban léphettek be a végzősök. A Gárdonyi iskola előtt várakozó diákokkal beszélgettünk vizsgadrukkról, felkészülésről, vírushelyzetről, és arról, hogy miért nem tolták el a vizsgát őszre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érettségi akkor is kiemelkedő projekt egy középiskola életében, ha normál körülmények között zajlik, hát még így, vírusveszély idején. A lebonyolítás többlet szervezést igényelt, nem beszélve a fertőtlenítésről, amit mindhárom érdi intézményben elvégeztek a hétvégén. (Erről, illetve az érettségizők számáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.) 

Míg más esztendőkben a fiatalok odabent gyülekeztek az épületben, idén odakint kell várakozniuk, másfél-másfél méterre egymástól, és egyesével engedik be a diákokat az intézményekbe – ez mindenhol így van. 

A Gárdonyi iskolánál jártunk reggel, ahol két kapun át mehettek be a végzősök, csúsztatott időpontokban. A bejáratoknál védőnő felügyelte a kézfertőtlenítést és adta át a maszkot, valamint egy nejlonzacskót – ebben vihették fel az inni- és ennivalót az érettségiterembe. Íróeszközön, vonalzón, számológépen kívül nem kell semmit hozniuk a vizsgákra, minden segédeszközt biztosítanak az intézmények, fertőtlenítve. 

A Gárdonyiban a személyes holmijukat az aulában pakolhatták le a gyerekek, az egymástól biztos távolságra elhelyezett, fertőtlenített székeken.

Míg a belépésre várakoztak, beszélgettünk a diákokkal. Mint kiderült, a vizsgadrukk sokkal nagyobb bennük, mint a vírustól való félelem. Van, aki úgy érzi, jót tett, hogy az elmúlt másfél hónapban otthon készülhetett fel – így jobban kipihenhette magát, és az „utolsó pillanatokra hagyhattuk az izgulást”. Osztálytársnője szerint viszont így elszoktak az iskolától, furcsa most bejönni, ráadásul számára matekból nehezebb volt otthon felkészülni úgy, hogy csak online óráik voltak. Egy másik diák viszont örül annak, hogy elmaradnak a szóbeli vizsgák, a vírushelyzetet pedig nem érzi nehezítő tényezőnek – igaz, ő idén nem szeretne továbbtanulni, csak jövőre, így, mint mondta, nem izgul annyira. Arra a kérdésre, megfordult-e valamelyikük fejében, hogy szeptemberre halassza az érettségit, nemmel válaszoltak; ahogy egyikük mondta, „jobb túlesni rajta”. Társnője hozzátette: örültek volna, ha megajánlják az év végi jegyeket, de azt, hogy eltolják az érettségit, nem helyeselték volna, hiszen „most még jobban benne vagyunk a dolgokban”.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email