22_03_29_erdmost_nincskep

Érettségi, rendkívüli körülmények között

22_03_29_erdmost_nincskep

Érettségi, rendkívüli körülmények között

Különleges óvintézkedések mellett kezdődnek meg hétfőn az érettségi vizsgák. Érden három középiskolában mintegy háromszáz saját diák és több külsős ül be az iskolapadokba, amelyeket ezen a hétvégén különleges eljárással fertőtlenítettek, csakúgy, mint a vizsgákhoz használatos segédeszközöket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődik ma reggel a május-júniusi érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68 458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

Érden is több száz diák kezdi meg a vizsgákat: a Gárdonyiban két osztály 57 tanulója érettségizik ezekben a napokban. A középszintű vizsgák mellett szép számmal tesznek felsőfokú érettségit angolból, illetve történelemből – tudtuk meg Pintérné Bernyó Piroska intézményvezetőtől.

– A kötelező tárgyakon kívül van érettségizőnk idegennyelvekből (angol, német, olasz), biológiából, informatikából, földrajzból, fizikából, filozófiából, etikából és testnevelésből. A végzősök mintegy kétharmada szeretne továbbtanulni – tette hozzá Pintérné Bernyó Piroska.

A VMG-ben öt párhuzamos osztály 157 diákja mellett külsősök is érettségiznek, így mintegy kétszázan ülnek be az iskolapadokba – tudtuk meg Szilasné Mészáros Judit intézményvezetőtől.

– A kötelezőkön kívül franciából, mint második idegennyelvből, fizikából, földrajzból, biológiából, testnevelésből, informatikából, hittanból (külső helyszínen), filozófiából, vizuális kultúrából, mozgókép-kultúrából és énekből vannak vizsgázóink május 21-éig. Sem közép-, sem emelt szinten nem mondta vissza senki előzőleg a vizsgát, de tudjuk, hogy ezt még a vizsga reggelén is megtehetik következmény nélkül – jegyezte meg az igazgatónő.

A Kós szakképző iskolában három külsős és egy saját diák lépett vissza, így végül 82-en vágtak neki hétfőn az érettséginek, közülük 14-en tesznek emelt szinten is vizsgát. Rajtuk kívül 161 vizsgázónak biztosít az intézmény emeltszintű vizsgahelyszínt, hiszen az iskola tíz éve vizsgaközponti feladatokat is ellát. 

A három középiskolában különleges fertőtlenítést végeztek a hétvégén. Az Érdi Tankerülethez tartozó intézményekben szakcég végzett teljes körű ózonos és vegyszeres fertőtlenítést, ennek során a segédeszközöket is kezelték. Emellett minden délután újra fertőtlenítik ózonnal azokat a termeket, amelyekre másnap is szükség lesz – tudtuk meg Sárközi Márta tankerületi igazgatótól, aki elmondta azt is: több helyről is kaptak segítséget az érettségi lebonyolításához. Beléptetéskor két-két védőnő felügyeli a kézfertőtlenítést, és adja át a diákoknak a védőfelszerelést. A rendőrök, polgárőrök a parkolásnál, beléptetésnél segédkeznek, az önkormányzat pedig az érettségi tételek kiszállításáról gondoskodik.

A Gárdonyi iskolában május elsején végezték a teljes körű fertőtlenítést. A cég munkatársai öt ózongenerátorral, valamint hidegköd-képző gépekkel érkeztek.

– Ha az intézmény steril, és a vizsgázók betartják a rendszabályokat, különösebb probléma nem lehet. Ha mégis bekerül valamilyen mikroorganizmus a vizsga közben, a délutáni fertőtlenítés elpusztítja – mondta tudósítónknak Kertész Elemér egészségügyi gázmester (Komplex-Tox Kft.), hangsúlyozva: széles hatásspektrumú, nagy vírusölő hatású fertőtlenítő szereket használnak, ezek hatása több napig is tart.

A Kósban is fertőtlenítették azokat a termeket, folyosószakaszokat, mosdókat, amelyeket az érettséginél akár csak egyetlen alkalommal is használnak. A vizsgaidőszak végéig hetente nanotechnológiával fertőtlenítik a helyiségeket, a vizsgázók által használt eszközöket, segédanyagokat, gépeket és berendezéseket egyedileg, speciális felületfertőtlenítővel sterilizálják, és mindenki, aki a vizsgán bármilyen minőségben részt vesz, az előírásnak megfelelő egyéni védőfelszerelést kap.

 

A hétfői magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbeli követi (MTI)

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email