22_03_29_erdmost_nincskep

Márton mécsesei

22_03_29_erdmost_nincskep

Márton mécsesei

A Savariaból (Szombathelyről) származó Szent Márton életét elevenítették fel hétfőn az újvárosi templomban a Marianum diákjai, akik lámpásaikkal világítva sétáltak át az iskolából a templomba. A mécsesek fénye a szent jócselekedeteit jelképezik. Más érdi intézmények is megünnepelték a Márton-napot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szent Márton az egyház egyik legismertebb szentje, aki a császár katonájából lett Krisztus katonája. Márton már fiatalon elismerést váltott ki egyszerűsége, életének tisztasága, felebaráti szeretete miatt. Az egyik legismertebb, hozzá fűződő történet, amikor télvíz idején tiszti köpenyének felét odaadta a hóban vacogó koldusnak. A másik ismert történet, amikor 371-be-ben Mártont Tours püspökévé szerették volna választani, a legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Szent Márton napjához sokféle libás népi hagyomány fűződik; német nyelvterületen elterjedt szokás a fáklyás, lámpás felvonulás, amely a szent emlékét őrzi, és a jócselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. Érden is egyre több iskola, óvoda szervez ilyen felvonulást, amit a német nemzetiségi Marianum iskola honosított meg évekkel ezelőtt.

– A tanév során igyekszünk olyan emberek életével megismertetni a gyerekeket, amelyekből példát meríthetnek. Ilyen Szent Márton is: az alázatot, a szeretet és a segítségnyújtást igyekszünk átadni a gyerekeknek – mondta tudósítónknak Takácsné Tóth Noémi, a Marianum iskola igazgatója.

A készülődés már napokkal korábban elkezdődött; a gyerekek apró lámpásokat készítettek az osztályaikban, ezzel világítottak hétfő este, miközben lassan, énekelve sétáltak az iskola udvaráról az újvárosi templomba a korán érkező novemberi estében. A templom kivilágítva, nyitott ajtókkal várta a gyerekeket: miután elhelyezkedtek, a hatodikosok mesélték el Szent Márton életét (német és magyar nyelven), előadva azt a történetet, amikor Márton Amiens kapujánál egy nélkülöző koldussal találkozott, kardjával szétvágta a saját köpenyét, és az egyik felét a koldus hátára borította. A gyerekek a templomból kifelé menet egy-egy csokoládét kaptak ajándékba – emlékeztetőül arra, hogy Szent Márton is igyekezett megosztani mindenét a rászorulókkal.

A Pumukli német nemzetiségi óvodába ezen a napon Weckmannt kaptak ajándékba a gyerekek – ez egy hagyományos, német Márton-napi sütemény, amelynek ember alakja van, a szeme helyén mazsolával. Az óvodában is megtartják minden évben a lámpás felvonulást, és megvendégelik a szülőket, gyerekeket.

Nem volt ez másként a Béke téri Kincses óvodában sem, ahol pénteken tartották a Márton-napot: a Kölyökidő alapítvány interaktív néptáncbemutatója után  az óvoda udvarán láttákk vendégül a szülőket és a gyerekeket egy kis libazsíros kenyérre. Mikor besötétedett, a kicsik és a felnőttek elindultak lámpásaikkal, és libás népdalokat énekelve sétáltak el a főtérig.

A Bem téri Szivárvány Óvodában is már évek óta Mártonoznak. Szeghy Karolina, író, most kisebbik lányát kísérte el a lámpás felvonulásra, de jött vele nagylánya is, aki már iskolába jár. 

-Generációk óta járunk erre a felvonulásra-neveti el magát a Lucskos Csumpi szerzője.

Amíg várni kell az indulásig, addig sem marad senki se éhen, se szomjan, hála az óvónőknek, na meg a libazsíros kenyereknek. Falatozás közben pedig szemügyre lehet venni az óvoda papírból készült Márton-napi meteorológiai állomását,vagy épp a szebbnél szebb, saját díszítésű mécseseket.

Gani Zsuzsanna óvónő a csoportjához vezet, akik nagy lelkesedéssel adnak ízelítőt azokból a mondókákból és énekekből, amiket mindjárt már séta közben fognak zengeni. Elindulunk, és Zsuzsa azt mutogatja, hány volt ovisuk jár még most is vissza ezekre a felvonulásokra, nagy iskolásként is.

-A hagyományőrzés mellett erre is nagyon jó a Márton-nap. Igazi kis közösséget kovácsol. Akarom mondani: nagyot. Hiszen 330 gyerek jár ide – teszi hozzá az óvónő mosolyogva,aztán énekli tovább a libás dalokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email