22_03_29_erdmost_nincskep

Az érdi az egyik legfelelősebb és legtudatosabb Modern Városok Program

22_03_29_erdmost_nincskep

Az érdi az egyik legfelelősebb és legtudatosabb Modern Városok Program

Ahhoz, hogy Érd továbbra is hazánk legdinamikusabban fejlődő települései közt legyen, T. Mészáros András polgármester és az érdiek a jövőben is számíthatnak Magyarország kormányának támogatására – hangsúlyozta Gyopáros Alpár kormánybiztos az Érd-Parkvárosi Köznevelési Centrum keddi alapkőletételén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kedd délután ünnepélyesen letették az Érd-Parkvárosi Köznevelési Centrum alapkövét. A megjelenteket – a városvezetést, az önkormányzat, az egyházak és az iskolák képviselőit – elsőként Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos köszöntötte.

– Mindannyian tudjuk, hogy Érd speciális helyzetben van a megyei jogú városok között. Néhány évtizede valószínűleg még maguk az érdiek sem gondolták, hogy 2019-re ilyen népszerű lesz a városuk, ilyen magas lakosságszámmal bír, és hogy a fiatalok folyamatosan költöznek majd be Érdre. Ez fantasztikus dolog, amire büszke lehet Érd, a város polgármestere és minden lakója – de ami az egyik oldalon áldás, az a másik oldalon feladatokat, kötelezettségeket, kihívásokat is ró egy ilyen léptékben fejlődő városra. Érd vezetése kiválóan felismerte, hogy nem látványberuházásokra, hanem a település mindennapi életét segítő beruházásokra van szükség. Ha megnézzük a Modern Városok Program keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel kötött megállapodást, abban olyan projektek szerepelnek, amelyek nem a nagy, látványos, szavazatvadász beruházásokra fókuszálnak, hanem sokkal inkább egy felelősségteljesen gondolkodó polgármester és városvezetés projektjei. Ráadásul Érd az a város, amely a 23 megyei jogú város között a legjobban áll a megvalósítással: beszédes, hogy a város forrásigénye a Modern Városok Program keretében 78 milliárd forint, amiből 62 milliárdot már lehívott a település. Számos átadó ünnepség is lezajlott, a következő időszak pedig további mérföldköveket tartalmaz – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár hangsúlyozta: jó látni és tapasztalni azt a tehetséggel, szorgalommal és sikerrel párosuló munkát, amit a város polgármestere az érdiekkel közösen fel tud mutatni.

– Szívből gratulálok ahhoz, hogy Érd köznevelési, szakképzési, szociális és egészségügyi intézményrendszerének fejlesztése dinamikusan zajlik, egy része már be is fejeződött. Csupa olyan fontos, a lakosság komfortérzetét, valamint a gyermekek egészségét és jólétét szolgáló programelem, amelyek egy sikeres város működéséhez elengedhetetlen. Ma egy oktatási intézmény alapkőletételén vagyunk; Érd számára ez a beruházás az oktatás nagyszabású bővülését jelenti majd, hiszen a felelősen gondolkodó önkormányzat felismerte, hogy a fejlődő, fiatalodó városnak bővülő oktatási hálózatra van szüksége. Bár az oktatás megszervezése állami feladat, mégis, Érd az iskolabővítéseket és -építéseket is beemelte a Modern Városok Programjába, amely szintén az előretekintő szemlélet mintapéldája. Bátran kijelenthetem: az egyik, ha nem a legfelelősségteljesebb és legtudatosabb Modern Városok Programmal Érd városa rendelkezik. A helyi életszínvonal alapja minden nagyobb városban a jó minőségű egészségügyi szolgáltatások megléte, a szociális és oktatási hálózat színvonalas működése, és a közlekedési nehézségek orvoslása. Itt pontosan ezeket a célokat szolgálja a Modern Városok Program, annak érdekében, hogy Érd olyan település legyen, amilyennek az érdiek megálmodták. Polgármester úr ennek az álomnak a legnagyobb lobbistája, aki elérte, hogy Magyarország kormánya Érd számára a teljes forrásigény közel 80 százalékát már kifizette, ezért számos intézmény már most az új helyén működhet, és szolgálhatja az itt élők érdekeit, biztonságát, miközben a többi fejlesztés is hamarosan elkészül – emelte ki a politikus.

Gyopáros Alpár sok sikert kívánt T. Mészáros Andrásnak és csapatának a közelgő önkormányzati választáshoz.

– Ahhoz, hogy Érd továbbra is hazánk legdinamikusabban fejlődő települései közt legyen, T. Mészáros András polgármester és az érdiek a jövőben is számíthatnak Magyarország kormányának támogatására – zárta szavait a kormánybiztos.

T. Mészáros András polgármester beszédében arra utalt: mostanában, az önkormányzati választások környékén, sokszor mondják, híresztelik Gyurcsány-párti politikusok a városban, hogy Érden nem történik semmi, a város nem fejlődik, nem épül. De az igazság szemmel látható: Érd épül és gyarapodik.

– Nem tudom, hogy azok, akik ennek az ellenkezőjét állítják, elfogadták-e a meghívást erre a mai ünnepi eseményre. Ha igen, ők is láthatják a saját szemükkel, hogy Érd épül és gyarapodik! Mégpedig azért, mert tizenkét évvel ezelőtt új várospolitikát hirdettünk. Azok, akik azt mondják, hogy Érden nem történik semmi, nos, ők pártpolitikát képviselnek. Mi várospolitikát hirdettünk 2007-ben, amelynek a Batthyány Program nevet adtuk, s ennek vált később szerves részévé a Modern Városok Programja. Az a program, amelynek ötlete innen, Érdről indult el, s amely sok városnak az országban, így Érdnek is elhozta az évtizedek óta várt lehetőséget a fejlődésre. 2015 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök úrral végigtárgyaltuk az Érdet érintő terveket, víziókat. Végigvettük a Batthyány Program által megfogalmazott fejlesztéseket, mindazt, amivel ez a város a rendszerváltás óta adósa az itt élőknek. Az ünnepélyes aláírást követően elindulhatott a munka. A tervezés, a pályáztatás, a szerződéskötések, és végül az építkezések. Ennek egyik eleme a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum, amelynek építkezése már zajlik, mint látják, és amelynek az alapkövét tesszük most le. Ez az építkezés és a leendő intézmény környezete szimbolizálja mindazt, amit Érd jövőjéről elképzeltünk. Nemrég adtuk át ezt az új, európai színvonalú óvodát, amely mellé hamarosan egy bölcsőde is épülhet. Ezeket megelőzően a Járási Hivatalt, a Tankerület épületét, az új rendőrséget építettük meg, s már épül a záportározó, a városliget és még sorolhatnám. 2020-tól pedig általános iskola, majd új középiskola várja a diákokat. Vagyis mindazok, akik itt, ebben a hamarosan csodás környezetben szeretnék taníttatni a gyermeküket, a bölcsődétől az érettségiig megtehetik ezt anélkül, hogy el kellene hagyniuk a várost. Ha arra gondolunk, hogy tíz éve mindössze egy gimnázium és egy szakmunkásképző volt a városban, most pedig az ötödik középiskolája épül Érdnek, akkor mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy Érd épül és gyarapodik – hangsúlyozta T. Mészáros András, aki megkérte Lázár Evelint, az Ifjúsági Önkormányzat polgármesterét, és Takács Éva háromgyermekes édesanyát, lépjenek mellé.

– Ők képviselik ma azokat, akikért ez a munka folyik.  Az érdi gyermekeket, a fiatalokat, a diákokat. A nagybetűs Jövőt – zárta szavait a polgármester.

Sárközi Márta tankerületi igazgató beszédében azt hangsúlyozta: közel tíz éve, a Polgármesteri Hivatal humániroda-vezetőjeként, nagy büszkeség volt számára, hogy részt vehetett a képviselő-testület és a bizottságok azon tevékenységében, amely a város jövőjének tervezésére irányult.  

– Akkor már látszott: a meglévő intézmények nem elegendőek ahhoz, hogy a lakosság igényeit szolgálják. Akkoriban az óvodai beiratkozást követően hosszú napokon át döntöttünk arról, melyik gyermek jöhet óvodába és melyik nem – ma már ez nem probléma, minden hároméves bejut az óvodába. Alig voltak bölcsődék, akkor nyílt meg a Gárdonyi gimnázium is. Már akkor nagyon nívós volt az oktatás Érden, a gyermekek mindenekfelett álló érdeke volt a szempont. Ez a városvezetést is mindig arra sarkallta, hogy minél többet és jobbat tegyen a gyermekekért. 2013-ban az Érdi Tankerület vezetője lehettem, átvettem az érdi intézmények fenntartását és működtetését – itt szeretném megköszönni mindazt a segítséget, amit a várostól kaptam. Példaértékű volt, hogy az Érdi Tankerület irodát, épületet kapott a várostól, és rengeteget segítette és segíti az iskolák munkáját mind a mai napig – hangsúlyozta Sárközi Márta, aki kiemelte az önkormányzat és az iskolák, illetve a tankerületi központ jó kapcsolatát. Az igazgató elmondta azt is: nagyon váratott magára ez a most épülő új iskola, hiszen az M7-esen túl nincs ilyen intézménye a városnak.

– Nagyon boldog leszek, ha 2020-ban itt állhatok, és átvehetjük ezt az új iskolát – zárta szavait.

Az alapkőletételen résztvevőknek bemutatták a készülő projektet is. Mint elhangzott, a 12 ezer négyzetméteres létesítmény egy 24 tantermes általános iskolát, egy mobil lelátós sportcsarnokot és egy kétmedencés uszodát foglal majd magában, három különböző épületszárnyban, amit egy közös aula köt majd össze. A komplexum a tavaly ősszel átadott óvoda szomszédságában épül; a területen egy bölcsőde is megépülhet majd. Részleteket itt olvashat a beruházásról.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email