22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn indul az új tanév

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétfőn indul az új tanév

A 2019/20-as tanév június 15-éig tart majd. Egy általános iskolás tanévkezdése 30-40 ezer forintba kerül; a családoknál ez az év egyik legnagyobb bevásárlása. Az állam nemcsak a tanévkezdést támogatja, hanem az oktatásra is 645 milliárd forinttal többet költ 2020-ban, mint 2010-ben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Negyvenezer a tanévkezdés

Az óvodától a felsőoktatásig kétmillió embert érint a tanévkezdés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján végzett számítások szerint gyermekenként harminc-negyvenezer forintba kerül egy általános iskolás diák tanévkezdése, ezért nagy segítség, hogy korábban érkeznek meg a családtámogatások – mondta Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének alelnöke az M1 aktuális csatorna minapi esti műsorában. A családokat olyan intézkedések is segítik, mint az étkeztetés támogatása, a tankönyvek ingyenessé tétele, valamint a családtámogatások, amelyeket szeptember helyett már augusztus végén megkaptak.
(Az érdi önkormányzati tanévkezdési támogatásról itt olvashatnak.)

A tanévkezdési tanszervásárlás az év egyik legnagyobb bevásárlása a családoknál. Az egyik áruházlánc felmérése szerint augusztusban egy nem iskolakezdéses hónaphoz viszonyítva több tízszeresére emelkedik az iskolaszerek forgalma, a szeptemberi forgalom általában ennek a negyede.
    
Augusztus végén, szeptember elején megélénkül a kiskereskedelmi forgalom, ennek egy részét az iskolakezdés adja. Ilyenkor a szorosan vett iskolaszerek mellett jobban fogynak a sportcipők, mobiltelefonok, laptopok is – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vásárlások élénkülésének egyéb okai is vannak, a ruházati cikkeknél a szezonváltás, vagy a nyári hőség miatt elmaradt vásárlások pótlása, így pontos adat nincs arról, hogy maga az iskolakezdés hány milliárd forinttal járul hozzá a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez.

Több pénz az oktatásra

A már elfogadott jövő évi költségvetés szerint a kormány 645 milliárd forinttal többet költ oktatásra 2020-ban, mint 2010-ben – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek szombati közös tanévnyitóján, Pécsen. Gulyás Gergely hangsúlyozta: az elmúlt harminc esztendő legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik Magyarországon, ehhez a kormány pedig több mint 110 milliárd forintnyi uniós és további 46 milliárd forintnyi állami támogatást biztosít.

Hazai forrásból 158 fejlesztés valósul meg. Egyebek mellett tornatermek, tantermek újulnak meg, új iskolák és iskolarészek épülnek, emellett pedig idén már az elsőtől a kilencedik évfolyamig mindenki ingyenesen kapja meg a tankönyveket.

Mint mondta, ma tizennégy százalék az egyházi iskolák aránya a közoktatásban, ami – fogalmazott – soknak és elégnek sem mondható, mégis kétszer akkora arány, mint kilenc évvel ezelőtt.

Az új tanév, dátumokban

A 2019/2020-as tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, és 2020. június 15-ig, hétfőig tart – írja az Eduline.hu.

A diákoknak összesen 180 (a szakgimnáziumokban 178, a gimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban 179) napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középfokú iskolákban számukra az utolsó tanítási nap 2020. április 30-án, csütörtökön lesz.

Az első félév 2020. január 24-ig tart majd, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.

Tanítási szünetek: Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2019. október 25. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap pedig november 4. (hétfő).

A téli szünet előtt utoljára 2019. december 20-án (pénteken) kell iskolába menni, az első tanítási nap pedig 2020. január 6-a (hétfő) lesz.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8. (szerda), a szünet utáni első iskolai nap pedig 2020. április 15. (szerda).

   
   

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email