22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagfű: lejárt a türelmi idő

22_03_29_erdmost_nincskep

Parlagfű: lejárt a türelmi idő

Aki július elsejétől nem gondoskodik a parlagfű irtásáról, súlyos büntetésre számíthat: június 30-ával lejárt a parlagfű-mentesítési türelmi idő. Belterületen a jegyző, külterületen a növény- és talajvédelmi hatóság köteles eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a védekezést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A parlagfű elleni védekezés elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve felhasználójának a kötelezettsége. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény kimondja: a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és  ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Aki június 30-ig elmulasztotta az ingatlana parlagfű-mentesítését, július 1-jét követően bírsággal sújtható.

A hatóságok feladata, hogyha a tulajdonos, illetve földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének, a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabjanak ki. Belterületen a jegyző, külterületen a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket.

Ha a közérdekű védekezést kultúrnövény károsodása nélkül nem lehet elvégezni, a közérdekű védekezés abban az esetben rendelhető el, ha az adott területen a kultúrnövény tőszáma nem éri el az agronómiailag indokolt tőszám ötven százalékát, és a parlagfűvel való borítottság a harminc százalékot meghaladja.

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Erre nem kerül sor, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének.

A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. Ez köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírságot szabnak ki. Ez utóbbira a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekű védekezés elrendelését követően a jegyző az ügyben keletkezett iratokat továbbítja a hatóságnak. A növényvédelmi bírság alapja a parlagfűvel fertőzött terület nagysága, a bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt tizenötezertől ötmillió forintig terjed.

Mivel a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással,  közös felelősségvállalással érhetünk el, mindenkinek eleget kell tennie kötelezettségének. Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy nem elegendő, ha valaki lekaszálta a szennyezett földterületet – parlagfű-mentes állapotban a vegetációs időszak végéig meg kell őrizni.

Vonatkozó jogszabályok:

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4);
Az élelmiszerlánc felügyeletével összefüggő bírságok kiszámításának módjáról és mértékéről szóló 194/2008 (VII.31.) Kormányrendelet;
A parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának, valamint az állami, illetve a közérdekű védekezés költségei megállapításának és igénylésének részletes szabályairól szóló 221/2008. (VIII.30.) Kormányrendelet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email