22_03_29_erdmost_nincskep

Vízből mentést mutattak be az érdi katasztrófavédők

22_03_29_erdmost_nincskep

Vízből mentést mutattak be az érdi katasztrófavédők

A katasztrófavédelmi gyakorlat célja az volt, hogy felhívják a fürdőzők figyelmét a balesetek megelőzésére és arra, hogy hol szabad és hol nem szabad vízbe menni. A bemutató után a közönség is megtanulhatta az újraélesztés lépéseit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Kirendeltsége, a Délegyházi-Dunavarsányi Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel, a rendőrséggel, a vízirendészettel, illetve az Országos Mentőszolgálattal együtt vízből mentési gyakorlatot tartott a nyílt vízzel rendelkező Rukkel-tónál. A gyakorlatot prevenciós céllal tartották meg, hogy csökkenjen a vízparti balesetek száma – tudtuk meg Hajdu Imre tűzoltó ezredestől, az Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjétől.

– A bemutató során alkoholos befolyásoltsággal rendelkező, felhevült testű személyek vízbeborulását és mentését szimuláljuk. Egy ilyen baleset nagy veszélyeket rejt. A szimuláció során egy parton álló személy jelzi a balesetet a tűzoltóság felé, a katasztrófavédelem munkatársai megjelennek a közelben lévő autókkal, megkezdődik a mentés előkészítése, majd pedig a mentés. A feltételezések szerint többféle sérüléssel állnak szemben ilyenkor a mentésben résztvevők, így mérlegelni kell, melyik sérülés a legsúlyosabb. A parton pedig az Országos Mentőszolgálat szakemberei mutatják be, hogyan történik a különböző sérülések ellátása – emelte ki a helyszínen Hajdu Imre. Hozzátette, hogy az elmúlt években is csináltak már hasonló gyakorlatot a Rukkel-tónál és a fegyveres testület bemutatói iránt mindig nagy az érdeklődés. 

Ha már egy ilyen bemutatóval egy ember életét is meg tudjuk menteni, én azt gondolom, hogy akkor megérte – fogalmazott az érdi tűzoltó ezredes.

Gellér Éva mentőtiszt, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa elmondta, hogy nyáron nagyon sok olyan bejelentés érkezik a mentőkhöz, hogy valaki alkoholos befolyásoltság miatt, felhevült testtel a vízbe esik és ez komoly megterhelés lehet a szervezetnek.

– A legsúlyosabb sérülés az, amikor olyan szinten sérül a nyaki gerinc, hogy sajnos lebénul az illető, illetve meg is halhat, aki fejest ugrik. A rosszullétek oka pedig az, hogy felhevült testtel, illetve alkoholos állapotban mennek be úszni. Ilyenkor, aki alkoholt fogyaszt, az nem mérlegel, hogy milyen veszélyhelyzetek alakulhatnak ki fürdőzés közben. Főleg a gyerekekre kell ilyenkor odafigyelni, akik nagyon szeretnek a vízben fürdeni, játszani, de egy percre sem szabad őket szem elől téveszteni, ugyanis őket is érheti baleset – emelte ki a mentőtiszt. 

Gellér Éva azt is elmondta, hogy a legfontosabb a helyszín pontos megadása a mentőszolgálatnak, ugyanis így tudnak minél gyorsabban segítséget küldeni. 

– Nagy szerepet játszik ilyenkor, hogyha megkezdett újraélesztésről van szó, a SzívCity applikáció is. Ez egy új mobilalkalmazás, amit le lehet tölteni a telefonokra. Emellett minden hónap utolsó hétfőjén a megyeszékhelyi mentőállomásokon újraélesztés-képzést tartunk, amikor pedig megszerezték ezt az ismeretet, le lehet tölteni a mobilalkalmazást, így ahol baleset történik és újraélesztésre van szükség, az applikáció jelezni fog. Azt is megmutatja, hogy a környéken hol van félauhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgata defibrillátor készülék, és a jártasabb személy át tudja venni az újraélesztés folyamatát – tette hozzá Gellér Éva.

A mentőtiszt hozzátette, hogy annak érdemes letölteni ezt az alkalmazást, aki jártas az újraélesztésben és mer is cselekedni. Mint mondta, a szakszerűen megkezdett újraélesztés akár életet is menthet, ameddig a mentők ki nem érkeznek a helyszínre.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email