22_03_29_erdmost_nincskep

Minden osztályból egy diák érintett lehet

22_03_29_erdmost_nincskep

Minden osztályból egy diák érintett lehet

Magyarországon (is) egyre több, jelenleg 70.000 fiatalkorú lehet érintett az ADHD-ban, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban. A Móra Ferenc Általános Iskola felkérésére éppen ezért szakmai napot szervezett a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálatának Érdi Tagintézménye a témában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Pest Megyei Pedagógia Szakszolgálat neve elsősorban az iskolaérettségről szóló vizsgálattal kapcsolatban szokott eszünkbe jutni, pedig a szakszolgálat számos más téren is fontos feladatot lát el a korai fejlesztéstől kezdve a nevelési tanácsadáson, a logopédiai és a gyógytestnevelési ellátáson keresztül egészen a tehetséggondozásig.

-A szakszolgálat az egész járást lefedi, hét település tartozik az ellátási körzetünkbe, és Pest megyének ez az egyik legdinamikusabban fejlődő járása, aminek nagyon jók a demográfiai adatai – mondta el Nagy Éva tagintézmény-vezető a szakmai napon kérdésünkre. – Szorosan együttműködünk a nevelési intézményekkel, bölcsődétől iskoláig, a védőnői ellátással, a gyermekjóléti szolgálattal, tehát ezerféle csáppal kapcsolódunk a különböző intézményekhez – ismertette tevékenységüket a vezető, aki hozzátette, kollégáival számos alkalommal tartottak már előadást különböző rendezvényeken, de arra most először adódott lehetőség, hogy egy egész szakmai napot szervezzenek az egyik érdi iskola teljes tantestületének.

Szerdán ugyanis a Móra Ferenc Általános Iskola kérésének eleget téve a szakszolgálat szakmai napot tartott az ADHD-s gyermekek integrációjáról, valamint gyógyszeres és egyéb terápiájáról. A szakmai napon egy elméleti áttekintés után saját élményként kiscsoportokban konkrét helyzeteket tudtak a pszichológusokkal megbeszélni a Móra pedagógusai, illetve saját élményként végigcsinálhattak szenzoros integrációs  terápiás elemeket.

– Alapvetően arról van szó, hogy az ADHD egy szabályozási nehézség, azaz az érintettek mindenüket nehezen szabályozzák. A kiscsecsemők például az evésüket és az alvásukat, hangulatingadozásaik is ezzel magyarázhatóak, és amikor elkezdenek mozogni, mindenre felmásznak, nem figyelnek oda, kirohannak az autók elé, fáradhatatlanok. Aztán később, közösségbe kerüléskor pedig nehezen alkalmazkodnak a társakhoz, a közösség szabályaihoz, a feladathelyzethez – magyarázta el számunkra az ADHD sajátosságait a szakmai nap egyik előadója, dr. Szalkay Krisztina, a Bethesda Gyermekkórház pszichiátere. Az okokkal kapcsolatban elárulta: – 85%-ban azt gondoljuk, hogy genetikai meghatározottságú, illetve nagyon erősen befolyásolják a gyermeket érő tényezők a korai szakaszban és a méhen belül. Teljesen egyértelmű okot azonban nem tudunk mondani. Ez egy idegfejlődési eltérés. Az agynak egészen egyértelműen körvonalazható területei mutatnak eltérő fejlődésbeli sajátosságokat, amelyek magyarázzák ezeket a tüneteket.

Az ADHD kezelése egyénenként változik, hiszen, ahogy azt a szakember elmondta, a színtiszta ADHD csak az érintettek 20%-ánál van jelen, a többieknél sok más rárakódó vagy vele együtt járó problémák is jelentkeznek.

– Valakinél elég egy viselkedésterápiás megközelítés, valakinek hatéves korában gyógyszeres fejlesztés is kell, de amit minél korábban minden esetben el kell kezdeni fejleszteni: az az éretlen idegrendszer fejlesztése szenzomotoros intergrációs terápiával.

Dr. Szalkay Krisztina hozzátette, hogy az ADHD-val érintetteknek csak 20%-a válik tünetmentessé kamaszkortól fiatalkorra, 80%-ukban azonban megmarad a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, ami a pszichiáter szerint visszavetheti őket mind a társadalomban, a családban, a munkában, és az egészségükre is komoly kockázata van. 

A pszichiáter úgy látja, hogy a szakmai napon is megjelent gyógypedagógusokat, az ADHD-val foglalkozó szakembereket és az érintettek családját kivéve a társadalom még nem ismeri az ADHD-t eléggé, pedig, ahogy fogalmaz: 

– Mindenki családjában, szomszédjában, az utcán, az autóvezetők  között ott vannak, és ha tudjuk, hogy mi ez az egész, akkor könnyebben tudjuk tolerálni is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email