22_03_29_erdmost_nincskep

Amikor fáj a „szeretet”

22_03_29_erdmost_nincskep

Amikor fáj a „szeretet”

Vannak szülők, akik, ha adnak is szeretetet, az csak fáj. Mert bántanak. Vagy szóval vagy tettel. Egy statisztika szerint Magyarországon évente 20.000 gyermek él át valamilyen bántalmazást, de a számok magasabbak lehetnek, hiszen sok eset rejtett marad. Pedig az így kapott sebek a gyermeket élete végéig elkísérik. A mérgező szülőkről és a gyerekeikről beszélgettünk Mirk Zsófia pszichológus, coach, mediátorral az Érd FM 101.3 "Köztünk marad" című műsorában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egy szülő sokféleképpen „mérgezheti” a gyermekét, azaz rombolhatja annak személyiségét, és bár sokszor nem is tudatosan teszi, de ettől még megfosztja őt a biztonságos kötődéstől és a gondtalan gyermekkortól. Azzal, hogy inkább csak kritizálnak, sosem dicsérnek, sokszor bántó megjegyzéseket tesznek rájuk, kigúnyolják őket, mindig csak parancsolnak és sosem kérnek, nem engedik, hogy a gyermek kimutassa érzéseit, túl sok felelősséget hárítanak rájuk már kiskorukban vagy éppen hogy korlátozzák azt, hogy saját szárnyukat bontogassák. És „persze” sokszor a fizikai, szexuális bántalmazástól sem riadnak vissza.

A másik oldalon pedig a gyerekek legtöbbször nem is tudatosítják magukban, hogy nem normális az, ami körülöttük zajlik, mert egyrészt ebben szocializálódtak, másrészt meg az egyik legnehezebb feladat számukra éppen az, hogy szüleikkel kapcsolatos dühüket megéljék, az ehhez kapcsolódó bűntudat miatt. 

Hogy pontosan mivel is „mérgezheti” meg a szülő a porontya gyermekkorát, miért teszi ezt, és van-e kiút akár a számára, akár a gyermeke számára, erről kérdeztük Mirk Zsófia pszichológus, coach, mediátort.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email