A vörös kód előtt

Túl vagyunk a tél eddigi leghidegebb éjszakáján. A vörös kódot ugyan még nem rendeltek el, de az utcán élőkre most is fokozottan odafigyelnek az érdi hajléktalanellátásban. Az éjjeli menedéken még vannak szabad férőhelyek, senkinek sem kell hidegben éjszakáznia.

Mint Stehlik Krisztiántól, a hajléktalanellátás vezetőjétől megtudtuk, a szálló női, illetve férfi részén nincs hely, de az éjjeli menedékhelyen pillanatnyilag négy szabad férőhelyük van. 

– A hideg időben nagyon sokan bejöttek az éjjeli menedékhelyre. Akinek megvan a koronavírus elleni két oltása, attól PCR-tesztet kérünk, aki három oltással rendelkezik, annak erre nincs szüksége. A tüdőszűrő, valamint a bőrgyógyászati igazolás ugyanakkor feltétele az elhelyezésnek – hangsúlyozta Stehlik Krisztián.

A hajléktalanok életét védő vörös kódot akkor rendelik el, ha éjszakánként mínusz tíz fok, vagy annál hidegebb van. Ez a központi intézkedés azt jelenti, hogy valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalanellátó-rendszer már nem tudja fogadni őket. Érd már készül a vörös kódra, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy január végén, február elején erre szinte minden évben sor kerül.

– Mondják a komolyabb fagyokat éjszakára, tehát elképzelhető, hogy napokon belül elrendelik a vörös kódot. Mi ugyanakkor úgy végezzük most is feladatunkat, mintha  érvényben lenne a riasztás: nem küldünk el senkit,minden hozzánk fordulót igyekszünk ellátni. Meleg teát, tartós élelmiszert most is osztunk. Figyelemmel kísérjük, hol vannak szabad férőhelyek Pest megyében, és együttműködünk a társszervezetekkel, vörös riasztás idején pedig ezekre még nagyobb hangsúlyt fektetünk. A telítettség miatt további szálláshelyeket nem tudunk biztosítani, de folyamatosan tájékozódunk arról, hogy az utcai szolgálat hova tudja szállítani a krízishelyzetbe került embereket – akár Budapest területére is –, és ezt meg is tesszük – hangsúlyozta Stehlik Krisztián.

Aki segíteni szeretne, meleg takaróval, hálózsákkal, tartós élelmiszer felajánlásával tudja támogatni a hajléktalanellátás munkáját.

Archív fotó