22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb jogköröket vonna el az állam az önkormányzatoktól

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb jogköröket vonna el az állam az önkormányzatoktól

Káoszt eredményezhet a kormány legújabb terve, amely szerint átvennék a településeken folyó építések feletti döntés lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a kormány kivenné a fővárosi és a megyei önkormányzatok kezéből a településszerkezeti terv készítésének jogát és többi településrendezési eszközt is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

De elképzelhető az is, hogy korlátozzák a kerületi, illetve települési önkormányzatok építési szabályzat alkotási jogkörét is –írja a Népszava.Ha ezeket a jogköröket is elveszi vagy kiüresíti a kormány, akkor az önkormányzatoknak gyakorlatilag semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön. Emellett egy szakértő szerint a helyhatóságokat megfosztanák attól az alkupozíciótól, hogy a fejlesztői szándékokért cserébe utat, közműfejlesztést, netán óvodát, parkot kérjenek.

– Irdatlan káoszt eredményzene a helyi építési szabályzatok elvétele a települési önkormányzatoktól – vélte egy kerületi főépítész, hozzátéve, hogy nem ismeri a tervezett változás tartalmát. Már az építési engedélyezési eljárásokkal is alig tudnak megbirkózni a kormányhivatalok, a kerülethez napi szinten érkeznek panaszok és kérdések különféle engedélyezési ügyekben. Esetenként pedig olyan építkezések is engedélyt kapnak, amelyek semmiféle szabályzatnak nem felelnek meg.

Mint azt korábban megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter február 19-ére találkozóra hívta a megyei jogú városok vezetőit, miután azok segélykiáltással felérő levelet küldtek a miniszternek, felsorolva, milyen veszteségeket szenvedtek el a koronavírus-járvány és a kormány döntései miatt. A Megyei Jogú Városok Szövetsége nemcsak a helyi iparűzésiadó-kiesés teljes kompenzációját kérte, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelne a kormánytól. Csőzik László a találkozót megelőzően elmondta: 2,7 milliárd forintos támogatási kérelmet nyújtott be a város önkormányzata nevében a kormány felé – erre az összegre lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsák az önkormányzati szolgáltatások színvonalát, és a minimális fejlesztések megvalósuljanak. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email