Továbbra is 3000 körül az új fertőzöttek száma

Elhunyt 107 beteg.

Már több mint 400 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma 14 252-re nőtt.   A gyógyultaké folyamatosan nő, jelenleg 304 680 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 179.

Több mint négyezer koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 351-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 427 ezren kaptak oltást, közülük 172 ezer ember már a második oltását is megkapta. 

A legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik vakcinával történik, a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok, és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

Péntek este Szijjártó Péter közölte, hogy százezer adag orosz vakcinát útnak indítottak Magyarországra. Összesen kétmillió adagot vettünk a Szputnyik V oltóanyagból, ami egymillió ember beoltásához elegendő. Péntekig összesen 737 267 ember beoltására elég oltóanyag érkezett az országba, az orosz Szputnyikból eddig 22 800 ember oltására elegendő jött.

A következő négy hónapban 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag érkezik majd. Az első kínai vakcinaszállítmány kedden megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina jött, amely 275 ezer ember oltását teszi majd lehetővé. A Sinopharm zöld utat kapott a hatóságoktól, így hamarosan ezzel a vakcinával is megkezdődhet az oltás.

Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu, index.hu