22_03_29_erdmost_nincskep

Nyakunkon a negyedik hullám

22_03_29_erdmost_nincskep

Nyakunkon a negyedik hullám

Hazánkban nagyjából 6 millió ember rendelkezik védettséggel, a nem beoltottak csendesebb negyedik hullámot gerjeszthetnek ugyan, de mindenképpen itt a következő koronavírus-hullám - mondta el az Érd FM-en Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus szakorvos, akivel a tesztek hatékonyságáról is beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Covid-tesztek: melyik mire jó?
Könnyű őket összekeverni, de az egyik a vírust, a másik az immunrendszer aktivitását, a harmadik a védettség minőségét mutatja ki. Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus szakorvos az Érd FM 101.3 segített kiigazodni a tesztek világában. 

Az antigénteszt a Covid–19-vírus egyik fehérjéjét mutatja ki, így igazolja a fertőzést, azaz a vírus jelenlétét a szervezetben, a fertőzés 2-5. napjától alkalmazható. Sokan átestünk már ezen a procedúrán, ilyenkor az orr- és garatváladékot nem laborkörülmények között, hanem egy műanyag, egyszer használatos tesztkazetta segítségével elemzik, így az eredmény már 15 perc múlva rendelkezésre áll.

A második megoldás, az antitest gyorsteszt a fertőzést követően a szervezetben megjelenő védekezőmolekulák, úgynevezett antitestek nyomát keresi a vérben: a vírusfertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, 12-14 nappal pedig a késői ellenanyag, az IgG amelyek jelenlétére reagál. Ez utóbbi akár a gyógyulást követően is kimutatható. Maga a gyorsteszt azonban nem ad információt arról, hogy a vérben milyen mennyiségű IgG termelődött, kialakult-e a védettség, megfelelő-e az immunválasz, így ez is csak a fertőzöttség megállapítására alkalmas. Ez a megoldás is egy gyorsteszt, szintén egy egyszerhasználatos tesztkazetta segítségével működik, és a Covid–19 vírus tüskefehérjéje ellen, a szervezet által termelt ellenanyagokat mutatja ki.

A legösszetettebb a harmadik módszer, az ellenanyagszint-mérés. Ez vénás vérből történik egy  laboratóriumi körülmények között. Az elemzés után az adott labor egy mutatószámmal (AU vagy U) adja meg, hogy a vérben milyen mennyiségű, S fehérje ellen termelt IgG van jelen. Az IgG védettségi szint fokmérője labortól függően 50 AU vagy 1U lehet: ha ettől magasabb ellenanyagszintet mérnek a vérben, akkor a védettség igazolható. A jelenlegi gyakorlatban a laborokban a Covid–19 tüskefehérjéje (S) elleni, szervezet által termelt IgG szintjét mérik.

Hallgassa meg az interjút!


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email