Nem mindent visz el a zöldjárat

A zöldjárat sem a fenyő-, sem a tujaágat, sőt a fatuskót nem szállítja el mostantól. Több olvasónk kérdezte, mit lehet tenni ezzel a fajta hulladékkal, hiszen sem a fenyőt, sem a tuját nem tudjuk otthon komposztálni. Utánajártunk, mit kezdhetünk ezekkel.

Megoldás lehet a problémára az ágdarálás: ha nincs ilyen eszközünk, az ÉKFI-től megrendelhetjük a szolgáltatást (korábban az ÉTH kínálta ezt a lehetőséget).

Amennyiben meg tudjuk oldani a szállítást, leadhatjuk ezt a fajta nyesedéket a Zöldhatár Kft.-nél is, amely évente 200 kilogrammot ingyenesen fogad be a háztartásoktól (az e feletti menynyiségért fizetni kell). A Zöldvilág Plusz Kft. is átvesz tuját és fenyőt, térítés ellenében (gyökeret, tuskót, földesebb zöldhulladékot nem tudnak befogadni). A cég házhoz is megy a hulladékért (egy, legfeljebb 6 köbméteres kanyar 4000 forint, a rakodás szintén 4000 forint, egy köbméter zöldhulladéké pedig 1000 forint). Innen a leadott tuja-, illetve fenyőhulladék egy része erőműbe megy, egy részét pedig komposztálják, természetesen nem házi, hanem professzionális körülmények között.

Van még egy lehetőség. Sok helyen üresen panganak a csatornázás óta felhagyott emésztők. Bár ezeket elvileg be kellett volna temetni, sokan nem nyúltak hozzá azóta sem, hogy rákötötték az ingatlant a szennyvízhálózatra. Több érdi lakos használja a kitisztított, üres emésztőjét zöldhulladék-tárolónak, főleg, ahol három zsáknál (ennyit szállít el havonta az ÉTH) több keletkezik havonta. Ezek az emésztők elnyelik a tuja- és a fenyőágakat, sőt, a tuskókat is.

Akinek ezen felül is vannak jó tippjei, megoldásai a tujaproblémára, ossza meg velünk!

Forrás: Érdi Újság, szerző: Ádám Katalin. A fotó illusztráció