22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit a kullancsszezonról tudni kell

22_03_29_erdmost_nincskep

Minden, amit a kullancsszezonról tudni kell

A jó idővel párhuzamosan megjelennel a kullancsok is. Dr. Nery Klaudia háziorvost többek között a megelőzés lehetőségéről és a kullancs szakszerű eltávolításáról kérdeztük, sző esik a kullancsok által terjesztett betegségekről és azok tüneteiről is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakember szerint amint elkezd melegedni az időjárás, megjelennek a kullancsok. Ha az őszi, lehullott falevelek alatt a kullancs áttelel, a tavaszi kertrendezéskor már számítani lehet a csípésére. Azt is hozzátette, a kullancsellenes szerek hatékonysága bizonytalan, illetve rövid ideig tart a hatásuk. „Ha egy gyereket elengedünk kirándulni, és nincs, aki 1-2 óránként bekenje, befújja, akkor ki van téve a kullancsfertőzés veszélyének.”

A kullancscsípés pedig fertőzött kullancs estén komoly következményekkel járhat. A Lyme-kór bakteriális fertőzés, amelynek első jele mindig bőrtünet, mely a csípést követően legkorábban a harmadik napon jelentkezhet, és bár jellemzően egy hét után megjelenik, ritkán akár három hónap is eltelhet a kullancscsípés és az első bőrtünetek feltűnése között. A széle felé, kokárdaszerűen terjedő pirosság döntő többségben a kullancscsípés helyén alakul ki. „Ha kezeletlen marad a Lyme-kór, akkor idegrendszeri problémák jelentkezhetnek: lassú elbutulást, arcidegbénulást, a szemmozgató idegek károsodását, végtagzsibbadást okozhat.  Hosszú távon pedig ízületi gyulladások és izomfájdalmak alakulnak ki, leggyakrabban a térdízületben.”

A Lyme-kór csak laborral diagnosztizálható, a tünetek pedig hullámzóak, hol gyengébbek, hol erősebbek, de visszatérő ízületi fájdalmaknál gondolni kell a Lyme-kór lehetőségére.

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, vagyis

kullancs encephalitis ritkábban fordul elő, mint a Lyme-kór, Magyarországon évi 60-70 esetet diagnosztizálnak. „Influenzaszerű tünetekkel kezdődik – nagyjából a csípést követően egy héttel – majd egy 1-3 napos tünetmentes periódus következik, utána megjelennek az idegrendszeri tünetek, görcsök, tudatzavar. Az esetek 1-2 százaléka halálos, viszont idegrendszeri maradványtüneteket okozhat. Bénulás, beszédzavar maradhat vissza a fertőzés után.”

Ez utóbbi ellen létezik védőoltás gyermekek és felnőttek számára is. Alapesetben az első oltás után egy hónappal kell megkapni a következő oltást, majd a 12. hónapban kaphatja meg a páciens a harmadikat. Emiatt érdemes már télen elkezdeni az oltási sort, hogy tavaszra, mikor elindulnak a fertőzések, védettek legyünk. Létezik egyébként gyorsított oltási sor is, akkor az első, a hetedik és a huszonegyedik napon adható a vakcina. A második oltás után 14 nappal válik védetté az oltott személy. A negyedik oltást három év múlva kell beadni, ezt követően 49 éves korig öt évente, efelett pedig 3 évente kell oltani a pácienst. A gyorsított eljárás esetén nem ugyanolyan hatékony a vakcina, így az első ismétlő oltást 12-18 hónap múlva kell beadni.

A kullancs szakszerű eltávolítására léteznek speciálisan kialakított csipeszek és kanalak, de egy szemöldökcsipesz is megfelelő. „A bőrhöz lehető legközelebb kell megfogni, minél mélyebben és egy óvatos, határozott mozdulattal kell kihúzni. Figyeljünk arra, hogy a potrohát ne nyomjuk be, mert azzal kórokozókat öklendezhet a sebbe, amivel fokozzuk a fertőzésveszélyt. Ha a feje beleszakad, az nem probléma, mert úgyis kilökődik.” A szakember azt javasolja, hogy igyekezzünk minél előbb eltávolítani a kullancsot, hiszen miután befúrta magát a bőrbe, körülbelül 4-8 óra, mire fertőzni tud.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email