22_03_29_erdmost_nincskep

Kóbor kutyát látok…

22_03_29_erdmost_nincskep

Kóbor kutyát látok…

Tavasszal, a párzási időszak alatt megszaporodik az utcán csatangoló kutyák száma. Befogásukról a gyepmester gondoskodik, de csak közterületen. Ha azt tapasztaljuk, hogy magáningatlanon nem megfelelően tartanak állatot, a polgármesteri hivatalnál tehetünk bejelentést. Mutatjuk az elérhetőségeket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A házi kedvencek számára a tavasz egyet jelent a szaporodási időszakkal. A kutyák és macskák szaglószerve sokkal fejlettebb mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény. Ilyenkor a kutyák gyakran kiássák magukat a kerítésen, elszöknek, falkákba verődve hangoskodnak, és párzási céllal akár harcba is szállhatnak egymással – olvasható a Kutyabarát magazin egyik korábbi cikkében. 

A kóbor állatok befogása az önkormányzat kötelező feladata; erről a gyepmester gondoskodik. De nem mindenhol: mint azt a minap közzétett jegyzői felhívás is hangsúlyozza, a gyepmesternek kizárólag közterületről van joga a kóbor kutyát begyűjteni, magáningatlanon nem intézkedhet, onnan állatot nem szállíthat el. 

A gyepmester – aki csak Érd közigazgatási területén belül rendelkezik hatáskörrel – ezeken a számokon elérhető:

Zöld Szám: 06-80/204-571
Helyi gyepmester elérhetősége: 06-30/900-18-37
Szombati, vasárnapi és ünnepnapi ügyeletes telefonszám (8 órától 17 óráig): 06-30/449-32-20

Az önkormányzat csak a Sirius Alapítvánnyal áll szerződéses jogviszonyban, amely a város ebrendészeti telepét üzemelteti. A gyepmester a befogott kutyát – amennyiben az chippel nem rendelkezik, vagy a chipben található telefonszámon a tulajdonos nem elérhető – az ebrendészeti telepre szállítja. Ezt követően a Sirius Alapítvány minden erővel igyekszik fellelni az kutya tulajdonosát.

Ha ez tizenöt napon belül nem sikerül, az állatvédelmi törvény alapján a kutya tulajdonjoga az államra száll át. Ezt követően a Sirius Alapítvány mindent megtesz annak érdekében, hogy a kutyus minél előbb (oltva, chipelve és ivartalanítási kötelezettséggel) örökbeadható legyen. Az örökbefogadás tényét a szervezet vezetője írásban igazolja.

Örökbeadásra egyébként kizárólag állatmenhely, ebrendészeti telep, és bejegyzett, hivatalos szervezet jogosult.

Nem csak a kóbor kutyákat jelenthetjük be, hanem azt is, ha azt tapasztaljuk, hogy a környezetünkben egy állatot nem nem a megfelelő módon tartanak. Ilyen esetekben az alábbi elérhetőségeken tehetünk bejelentést (minél pontosabban megjelölve a helyszínt is):

e-mail: jegyzo@erd.hu; barabas.emoke@erd.hu
postai úton: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.,
telefonon: 06-23/522-300.

Fontos tudni, hogy helyszíni intézkedésre, magáningatlanra történő belépésre, az eb oltási könyvének, és a tulajdonos személyes adatainak bekérésére kizárólag a polgármesteri hivatal munkatársainak van hatásköre.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email