22_03_29_erdmost_nincskep

„Kár lenne az utolsó hetekben megfertőződni”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Kár lenne az utolsó hetekben megfertőződni”

Beköszöntött a tavasz, egyre többen vágynak a szabadba, azonban az elkövetkezendő hetekben fontos lenne, hogy elkerüljük a népszerű kirándulóhelyeket, a tömegeket vonzó parkokat, ugyanis a szabadban is terjed a vírus, főként maszk és távolságtartás nélkül.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A napokban a posta előtt álltam sorban, másfél méterre az előttem lévőtől. A mögöttem várakozó idős hölgy azonban már a sarkamra lépett, annyira szeretett volna bejutni. Muszáj volt rászólnom, hogy legyen kedves tőlem és a gyermekemtől másfél méterre várakozni. Sajnos ez nem egyedi eset, sokan még mindig nem tartják be a szabadtérre vonatkozó előírásokat. Folyamatosan látni maszk nélkül sétáló fiatalokat, játszótéren maszk nélkül beszélgető, akár állapotos anyukákat. Holott a szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetnek bennünket, a járvány csúcsán ez roppant veszélyes.

„Bár már szabadtéren is kötelező a maszk, az internetre feltett fotókon is látjuk, hogy a Balaton-parton, a Duna-parton tömegek sétálnak sokszor maszk nélkül. Ahol sokan vannak együtt, egymáshoz közel, maszk nélkül, és valaki köhög és vírust juttat a levegőbe, ugyanúgy megfertőzi a körülötte lévőket”

– foglalta össze a lényeget dr. Varga Dániel diósdi háziorvos.

Dr. Berzéki Ferenc, a Százhalom Egészségügyi Központ főigazgatója azt sem tartja helyesnek, amikor valaki hordja ugyan a maszkot, de az orra kilóg belőle, hiszen köztudott, hogy az orrunkon keresztül is megfertőződhetünk, tüsszentéskor pedig az orrunkon keresztül is távozik váladék. Szerinte jelen helyzetben a népszerű kirándulóhelyeken való tartózkodást is mellőzni kéne.

„Ha azt akarjuk, hogy nyáron nyugodtan tudjunk pihenni, akkor most kellene sokkal fegyelmezettebben viselkedni. Két-három hét, talán egy hónap kellene ahhoz, hogy szabadabbak lehessünk.”

Rusvai Miklós víruskutató is megerősítette, a szabadban maszk nélkül, másfél méteren belül vagy tömegben lenni nem biztonságos. Mint mondta, érthető, hogy mindenki szabadulni vágyik, de próbáljuk a következő néhány hétben még valamennyire türtőztetni magunkat, és a szabadban is betartani a szabályokat.

„Ha meg tudjuk tartani a másfél méteres távolságot, akkor kicsi a kockázat, hiszen a vírus a légmozgás hatására nagyon gyorsan felhígul, és inaktiválódik, elveszíti a fertőzőképességét, még akkor is, ha esetleg jön egy kis szellő, de kár lenne az utolsó hetekben megfertőződni.”

Mint mondta, ha valaki üldögél, napozik, olvasgat, az kevésbé veszélyes, mintha többen együtt beszélgetnek, nevetgélnek, sportolnak. Ugyanis az intenzív levegővétel és a beszéd az, ami nagyon sok mikrocseppet juttathat a környezetbe, és elsősorban ezek a mikrocseppek hordozzák a fertőzést.

„Szeretném felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy egyre csökken a betegek átlagéletkora, köztük a lélegeztetőgépen lévőké is.”

A legkisebbekkel a legnehezebb megértetni, miért nincs óvoda, miért nem találkozhat a barátaival, miért nem játszhat a szomszéd kisfiúval. Rusvai Miklós szerint fontos lenne, hogy a játszótereken minél kisebb társasággal játsszon együtt a gyerek, mert minden megduplázódással négyszeresére nő, vagyis a létszám növekedésével exponenciálisan növekszik a fertőzésveszély. Berzéki Ferenc szerint az emberek nem igazán vannak tisztában az egészségügy jelenlegi helyzetével, mivel nem látják, azt gondolják, minden rendben van.

„A védőoltás fog megvédeni bennünket, de amíg nem kapja meg a lakosság nagy része, egy lehetőségünk van, mégpedig az, hogy a szabályokat betartjuk.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email