22_03_29_erdmost_nincskep

Jön a házhoz menő üveggyűjtés

22_03_29_erdmost_nincskep

Jön a házhoz menő üveggyűjtés

Hamarosan megérkeznek Érdre az üveghulladék-gyűjtő kukák, egy KEHOP-os projekt keretében. A háztartások ingyenesen vehetik majd át az edényeket; hogy erre mikor és hol kerül majd sor, arról az ÉTH küld értesítést – hangzott el egy tegnap délutáni sajtótájékoztatón.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mintegy huszonháromezer üveghulladék-gyűjtő edény érkezik hamarosan a KEHOP 3.2.1-15-2016-00008  „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése Érd Város térségében, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” projekt keretében. Az edények beszerzéséről szóló szerződést hétfő délután írta T. Mészáros András polgármester és Gábor Zsuzsa, az AROSA Kft. ügyvezetője.

T. Mészáros András polgármester hangsúlyozta: az üvegvisszagyűjtésnek akkor lesz eredménye, ha minden arra jogosult lakos átveszi az edényzetet. A hulladék szelektív gyűjtése ugyan kötelező Érden, mégis, mintegy háromezer kék és sárga (azaz a műanyag és a papír különgyűjtésére alkalmas) kukát még mindig nem vettek át az érdiek.

A polgármester beszélt arról is, hogy nemcsak a szelektív gyűjtésre, hanem az illegális hulladék felszámolására is nagy erőt fordít a város. Reméljük, az üveghulladék-gyűjtés bevezetésével még tisztább lesz Érd, és még kevesebb ilyen irányú panasz lesz – hangsúlyozta.

A polgármester elmondta azt is: mivel annak idején a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést kísérleti jelleggel Érd-Parkváros felső részén vezették be, most is ez a terület lesz az, ahol ezt az új gyűjtési formát elindítják.

Pató Simon, az ÉTH Érd és Térsége Hulladékkezelési Nonprofit Kft. cégvezetője elmondta: ahol nehézséget jelent a kukák elhozatala, az ÉTH vállalja a házhozszállítást.

A kukák fekete fedelűek lesznek, kerekesek, és matricával látják el őket. A 120 literes edények fenekeltek lesznek, így csupán 60 liter hulladék fér majd beléjük. Ennek oka, hogy az üveg lényegesen nehezebb, mint a papír vagy a műanyag, és nem szabad túlterhelni a kukákat. Ezekbe egyébként csak csomagolási üveghulladék kerülhet (azaz törött ablaküveg nem – ez utóbbit a hulladékudvar fogadja).

A begyűjtésre havi egy alkalommal (illetve a lakótelepen hetente) kerül majd sor, ugyanakkor, mint amikor a műanyag és papírhulladékot is elviszik.

Érden a legfrissebb adatok szerint ma már a begyűjtött hulladéknak csak 55 százaléka kerül a lerakóba. Ez az arány tovább javul majd; a cél az, hogy 2030-ra minden hulladék hasznosuljon valamilyen módon.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email