22_03_29_erdmost_nincskep

Így irtunk mi

22_03_29_erdmost_nincskep

Így irtunk mi

Kedden a teljes városra kiterjedő melegködös szúnyogirtást végeznek, a vizes élőhelyeken pedig a lárvákat gyérítik. Az önkormányzat monitorozza az eredményt, várja a lakosság visszajelzéseit is – mondta a Bundáskenyérben Csőzik László, hangsúlyozva: hogy mennyi a szúnyog, az a lakosságon is múlik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László az ÉrdFM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta: a kormány a 2013-as árvíz után, amikor a Duna-menti önkormányzatok nem bírtak a szúnyoginvázióval, áttette a szúnyogirtás kötelezettségét a településekről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatáskörébe. Az önkormányzatok, ha van rá forrásuk, besegíthetnek a munkába, ahogy Érd is tette tavaly, illetve ebben az esztendőben.

– A fő irány az, hogy nem légi, hanem földi úton irtjuk a szúnyogot, mert a légi irtás káros a teljes ökoszisztéma számára. Ráadásul ez sosem pontos, mert a légáramlatok elsodorják a kibocsátott szert

– mondta Csőzik László.

Mint megtudtuk, a Katasztrófavédelem által megbízott szakemberek nagy valószínűséggel melegködös kémiai eljárást alkalmaznak (ez a kifejlett szúnyogokat pusztítja el), míg az önkormányzat a lárvákat gyéríti majd a Duna mentén.

– Nagyon sok a szúnyog, valóban, de még több lenne, ha május folyamán nem végzünk két ízben is biológiai lárvairtást a Duna mentén. Összehasonlítva a tavalyi évvel, amikor már májusban tömegesen jelentek meg a szúnyogok, most egy fokkal kedvezőbb a helyzet. Bízunk benne, hogy a folyamatos gyérítés az önkormányzat, illetve a Katasztrófavédelem részéről, célravezető lesz

– hangsúlyozta Csőzik László.

Ami pedig az időpontokat illeti: a biológiai lárvairtást az önkormányzat most pénteken és jövő hétfőn végzi a  a Duna, illetve a patakok mentén, a vizes élőhelyeken. Ahol más módon nem közelíthetik meg a „szúnyogbölcsőket”, ott csónakba szállnak. A Katasztrófavédelem a jelenlegi információk szerint június 15-én egész Parkvárosig eljut a melegködös gyérítéssel. Az önkormányzat ezt követően hatékonyságellenőrzést végez egy szakértői társaság bevonásával, amely megvizsgálja, mennyire volt hatékony a művelet.

– A három nyári hónapban folyamatosan monitorozni kell a helyzetet, a katasztrófavédelmet pedig arra ösztökélni, hogy folytassa és sűrítse a programot. Mivel az a lehetőség – mint fentebb említettem – már nincs, hogy egy légi kémiai irtással egész nyárra lerendeznek egy várost, ezért folyamatosan az utcákon kell végezni a gyérítést. Ha a járókelők ilyen járművel találkoznak, ne ijedjenek meg: a melegködös irtás során az autó hatalmas füstöt bocsát ki. Ez viszonylag rövid időn belül elül. A füstöt kerüljük ki, ne menjünk bele. Mivel az esti órákban végzik ezt a munkát, talán nem okoz akkora problémát – fűzte hozzá Csőzik László.

– A szúnyogirtás harmadik szereplője – az önkormányzaton és a Katasztrófavédelmen kívül – a lakosság, hiszen a kertekben képződő pocsolyák, vizes helyek megszüntetése nagyon sokat segít a helyzet rendezésében. Kérem a lakosságot, erre figyeljenek oda, mert az új, korszerű kombinált módszerek nem hoznak egyszeri és totális megoldást a szúnyogok ellen, hanem együttműködés és folyamatosság függvénye – hangsúlyozta a polgármester.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg:


Korábbi cikkeinket a témában itt, itt és itt olvashatják.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email