22_03_29_erdmost_nincskep

„Griezmann mindig dumált, hogy ne rugdossam”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Griezmann mindig dumált, hogy ne rugdossam”

Nem kérdés, hogy a Covid miatt idénre tolódott 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságon a magyarok számára az egyik legnagyobb gólbravúrt a 31 éves Fiola Attila követte el a franciák elleni, végül 1-1-gyel végződő mérkőzésen.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A MOL Fehérvár FC játékosa nemrég családjával Érdre költözött, növelve a város hírességeinek számát. Jó ürügy volt ez arra is, hogy kifaggassuk eddigi pályafutásáról, illetve első kézből tudjuk meg, milyen egy Európa-bajnokságon rúgott gól lélektana.

Miért költöztél a családoddal Érdre?

Szekszárdon születtem, Dunakömlődön nőttem fel. Falusi gyerek vagyok, nem szeretem a nagyvárosi életet. Amikor Fehérvárra igazoltam, a feleségemmel először ott néztünk lakást, de nem találtunk megfelelőt. Végül Érden találtuk meg a nekünk való házat. Senkit sem ismertünk itt Fecón kívül (Kertész Ferenc, az Érdi VSE NB III-as labdarúgócsapatának kapitánya, kapusa – a szerző), ő mondta, hogy az az egyik legjobb környék Érden. Tetszett, hogy velünk szemben már erdő van, jó a levegő. Úgy érzem, jó döntést hoztunk. 

19 évesen debütáltál az NB I-ben Pakson, ahol több mint száz mérkőzést játszottál az élvonalban, U21-es válogatott is voltál. Tudatosan építetted a karrieredet?

Pakson jártam az első lépcsőfokokat és amikor bemutatkoztam az NB I-ben, Róth Antal az U21-es válogatottba is behívott, ahol szintén meghatározó játékos lehettem és szépen apránként építgettem a karrieremet.

Anno mivel hívtad fel az edzők, szövetségi kapitányok figyelmét? Mi az a plusz benned, ami a válogatottságig repített?

Amikor az U21-es válogatottban voltam, nem sokan játszottak még az NB I-ben, aki igen, az ott is volt a keretben. A későbbiekben volt egy-két jó éve a csapatnak, ezüstérmet szereztünk, Ligakupát nyertünk. Először Egervári Sanyi bá’ hívott a válogatottba, amikor Pakson belső védőt játszottam, de azt mondta, belső védőnek kicsi vagyok, inkább a nagyobb termetű játékosokat szereti, ezért Pakson is elkezdtem hébe-hóba jobbhátvédet játszani. Onnantól a válogatottban is nagyobb esélyem volt, és Dárdai Palinál jobbhátvédként kezdtem játszani, úgyhogy valószínű, hogy ez is sokat számított.

Milyenek voltak az első válogatott összetartások?

Nem vagyok egy megszeppent gyerek, ha valahova bekerülök, feltalálom magam, de az első pár nap kicsit furcsa volt. Aztán hamar elfogadtak, mert látták, milyen ember vagyok, milyen a hozzáállásom, amire soha nem volt panasz. Mindig próbáltam a maximumot nyújtani, akkor is, amikor nem ment a játék. Sajnos Sanyi bánál nem sikerült a bemutatkozás, és bár Pintér Attilánál is bent voltam a keretben, akkor műtötték a térdemet, sok sérülésem volt, úgyhogy ott sem tudtam bemutatkozni. Dárdai Pali érkezése után viszont a második meccsen, a Feröer-szigeteken játszottam először a magyar válogatott focistájaként.

Ezzel együtt Paksról Felcsútra, a Puskás Akadémiához igazoltál. Miért?

Ősszel debütáltam és decemberben igazoltam Felcsútra. Azért döntöttem így, mert már 24 éves voltam és szerettem volna nagyobb karriert befutni.

Úgy érezted, jó ugródeszka a Puskás?

Volt több külföldi lehetőségem, ami nem jött össze. Többször volt szó a Fradiról és Thomas Doll is szeretett volna leigazolni, de ilyen-olyan okok miatt nem sikerült. És mivel 14 éves korom óta Pakson játszottam, szerettem volna új kihívásokat keresni, tovább fejlődni, abban a korban voltam, amikor tovább kellett lépnem. Akkoriban a Puskás is hasonszőrű csapat volt, mint a Paks. Amikor leültem velük tárgyalni, nagyon akartak, szép stadion volt, 8-10 edzőpályával, és úgy gondoltam, a fejlődésem szempontjából jó helyre kerülök. Ez utólag is jó döntésnek tűnik, csak utána megsérültem a 2016-os Európa-bajnokságon. Így sem volt rossz, de többet szerettem volna kihozni abból a váltásból.

Nálam jobbhátvédként vagy elkönyvelve, de láttunk már balszélen, belső védőként és szűrőként is. Az a nagy erényed, hogy minden poszton lehet rád számítani?

Előnyöm és hátrányom is, hogy régóta több poszton játszom. Persze mindenki jobbhátvédként emlékszik rám, mert ott kezdtem el játszani a válogatottban, viszont én a pálya közepét sokkal jobban szeretem, sokkal jobban érzem ott magam és jobb teljesítményre vagyok képes.

Az edzők kedvence lehetsz, mert ha azt mondja neked Marco Rossi, hogy ezt vagy azt csináld, akkor te ezt habozás nélkül megteszed?

Nem az a játékos vagyok, aki duzzog vagy nem csinálja a dolgát, ha olyan pozícióba teszik, amit nem szeret annyira. Örülök, ha játszom és próbálom a maximumot nyújtani ott, ahová tesznek.

Milyen a munka Marco Rossival? Hogy indult az idei  Eb-selejtező?

A 2016-os Eb után volt több kapitányváltás is, én is sérülésekkel bajlódtam. Rossi a kinevezése után számolt velem, de a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának első felében nem tudtam ott lenni, mert akkor műtötték a térdemet. Az első meccsem Bulgáriában volt a pótselejtezőn, de örülök, hogy ilyen műtét után is bízott bennem és remélem, megháláltam neki a bizalmat.

Milyen volt a közvetlen felkészülés az Eb-re? Azt láttam, hogy a halálcsoportban a legutóbbi két világbajnoktól és az Eb-címvédőtől sem ijedtetek meg. Sőt, úgy tűnt, a franciák sztárjával, Antoine Griezmannal mintha trécseltetek volna.

Amikor pályára lépek, sosem nézem, ki van a másik oldalon, csak próbálok elfogadható és elvárható teljesítményt nyújtani. Tudtuk, milyen csapatokkal fogunk szembenézni. Ők is emberek és nyilván világsztárok, nálunk meg olyan csapat nőtt ki az elmúlt években, amilyen nem volt az Európa-bajnokságon. Nekünk a közösségben van az erőnk és ezért tudtuk felvenni a versenyt, mert nagyon jó a csapategység. Griezmannal egyébként nem trécseltünk, hanem mindig dumált, hogy ne rugdossam, mert már kicsit felidegesítettem, de pont ez volt a szándékom. Az életben nyugodt típus vagyok, de a pályán kemény, agresszív játékossá válok, ami nekik nem nagyon feküdt. A meccs elején próbáltam jelezni, hogy érezzék, mi is itt vagyunk. Egyébként egy hazai Európa-bajnokságon senkit nem kellett motiválni, hogy fusson, becsússzon, ütközzön vagy haljon meg a pályán. Úgy gondolom, mindenki 120 százalékot nyújtott, de egy kis szerencsével több is lehetett volna benne. Ha az Eb előtt valaki azt mondja, három ilyen mérkőzést játszunk és két pontot szerzünk, mindenki aláírta volna. Utólag – hogy Németországban pár percen múlt a továbbjutás – sokakban maradt hiányérzet, bennem is.

Nem vagy az a tipikus gólvágó, de a franciák ellen lőtt gólod nagy bravúr volt. Mennyire volt tudatos, hogy a baloldalon kaptál lehetőséget?

Tudtuk, hogy 70-80 százalékban védekezni fogunk és Marco Rossi bízott bennem, hogy a védekezést el tudom látni. A portugálok ellen csúsztunk, másztunk, de játékban sokkal több volt bennünk, a hazai rendezésű Eb-n kicsit túlpörgött a csapat, mert nagyon szerettünk volna bizonyítani. A franciák ellen megbeszéltük, hogy többet kell járatni, birtokolni a labdát. Mi öt védővel álltunk fel és amikor az egyik oldalon folyt a játék, a másik szabad volt, mert ők négy védővel játszottak, ezért próbáltunk gyorsan forgatni és a gól előtt is ez történt. Kaptam egy keresztlabdát Nagy Áditól, Pavard pedig messze volt, Sallaival kényszerítőztünk és lendületből meg tudtam verni a két ellenfelet. Amikor pedig odakerültem a tizenhatos elé és Varane jött mellettem, már csak az volt bennem, toljam be a 16-oson belülre, hátha buktat és tizenegyes, de nem ért hozzám és helyzetbe kerültem. Első gondolahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg az volt, hogy ellövöm a hosszút, de Kimpembe jól zárt és féltem, hogy elakad a labda.

Aztán szépen elpasszoltad a rövidbe.

Szerintem a kapust is megleptem, mert ő is a hosszúba várta a labdát. Onnantól kezdve már képszakadás volt, csak egy bombarobbanást hallottam.

Mit jelent számodra a gól?

A kisfiam születése életem legszebb napja, de ez odakerült mellé a polcra. Ezért megérte szenvedni, dolgozni ennyi éven keresztül, és azt a sok fájdalmat és műtétet átélni, amin keresztülmentem.

Mit jelent a pályafutásod szempontjából az Európa-bajnokság? Te is olyan időszakban nőttél fel, amikor elmaradtak a válogatott sikerek.

Mindig az volt az álmom, hogy válogatott legyek. Amikor 2000-ben néztem az Eb-t és a hollandoknak szurkoltam, akkor azt mondtam, milyen jó lenne egy ilyen tornán részt venni. Akkor csak álom volt és nem is gondoltam volna, hogy ez egyszer valóság lesz. Az, hogy két Európa-bajnokságon is részt vehetek egymás után, azt még álmomban sem gondoltam, főleg, hogy előtte évtizedekig nem voltunk Európa-bajnokságon, szóval ezt az unokáimnak is el tudom majd mesélni, mert ez olyan dicsőség és élmény, amire nem gondoltam volna.

Ezek szerint nem osztod Szalai Ádám véleményét, aki az Eb után csalódottságának adott hangot?

Bennem is van hiányérzet. Ki gondolta volna néhány éve, hogy a német válogatott húzza ellenünk az időt? Épp ezért van hiányérzetünk, mert több volt ebben a tornában és ebben a csapatban is. De folytatódik a világbajnoki selejtező, szóval remélem, hogy amit az élet kicsit elvett tőlünk, abból visszaad, és meglepetést tudunk okozni azzal, ha ki tudnánk jutni a világbajnokságra. Úgy gondolom, ebben a csapatban az is benne van. Olyan csapategységünk van, hogy reális esélyünk van kijutni, csak ezt a munkát kell folytatni és rá kell tenni egy lapáttal.

Még egy évig érvényes a szerződésed a Mol Fehérvár FC-vel. Váltasz vagy maradsz Fehérváron?

Egyelőre nem volt szó a hosszabbításról. Most töltöttem be a 31. évemet, szóval már nem tartozom a fiatalok közé. Ha szakmailag megéri, vagy ha olyan lehetőséget kapok, ami a családom vagy a gyermekem életét biztosítja, akkor azt meggondolom. De egyelőre nem érkezett olyan ajánlat, amiért megérné váltani.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email