Generációk Harca – avagy hogyan értsük meg egymást?

Generációk Harca – hogyan értsük meg egymást? címmel jelent meg Steigervald Krisztián író, generációkutató kötete, amelyről a szerző előadást tartott a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok keretén belül.

Mint Steigervald Krisztián az Érd Tv-nek elmondta, a kötet eredeti címe Hogyan értsük meg egymást?, a Generációk Harcát a kiadó tette hozzá és mint mondta, nincs is a generációk között harc.

Részletezte, a könyvben is a megértésre helyezi a hangsúlyt, ez az alapja annak, hogyan tudunk 21. századi szülők, digitális nagyszülők lenni, hogyan tudjuk megtalálni a hidat az oktatásban, a munkahelyen és mindenhol, ahol előfordulnak a generációk.

Hangsúlyozta, alapvetően egy globális kultúraváltás szemtanúi és átélői vagyunk, ami mindenkire, minden döntésünkre, a kommunikációnkra is kihat, érinti a szavakat, fogalmakat, értékeket, szerepeket, de ilyen szempontból teljesen megváltozott hogyan viszonyulunk egymáshoz.

Kiemelte, ehhez a digitalizáció is nagyban hozzájárul, ezzel kapcsolatban megjelenő élményorientált világ, amely teljesen más, mint a ’60-as, ’80-as évek feladatorientált világa.

Megjegyezte, a generáció nem életkorhoz kötődik, hanem tapasztalatokhoz, élményekhez, mert az lesz az ő földi valóságának alapja, ehhez mérten fog fejlődni és ezt tanulja meg a későbbiekben.

„Ha belegondolunk milyen volt gyermeknek lenni az ’50-es és ’80-as években és manapság, látjuk, hogy őrületes változások vannak az információ mennyiségében, a hozzájutásban, a mobilizációban”

– fogalmazott.

Elmondta, a generációk közötti megértéshez először is magunkat kell ismernünk, a saját személyiségi jegyeink és generációs jegyeink mellett kell megértenünk a többi generáció jegyeit. Ez mindenre kihat, attól függetlenül, hogy három vagy hetvenéves az illető.

„Nem biztos, hogy van közös nyelv, de ha van közös megértés, az már az alapja lehet a generációk közti hídnak”

– emelte ki.

fotó: Endresz Dóra