Fókuszban a nők!

Negyvenről húsz százalékra csökkent az érdi mammográfiai szűrésen megjelenő hölgyek száma, pedig ez az ingyenes, fájdalommentes vizsgálat életet menthet. Az érdi 45–65 éves hölgyek, akiknek az utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év, névre szóló meghívót kapnak a Romics renedelőjébe.

Mint minden rosszindulatú daganatos betegség, az emlőrák is annál jobban, annál hatékonyabban, annál kisebb megterheléssel kezelhető, minél koraibb stádiumban fedezik fel. Természetesen a 45 év alattiak és a 65 év felettiek sincsenek kizárva a térítésmentes vizsgálatból, hiszen nemcsak szűrővizsgálaton, hanem úgynevezett klinikai mammográfiás vizsgálaton is részt lehet venni, amihez az orvosuktól kell kérniük beutalót - mondta el az ÉRD FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában Dr. Nahm Krisztina, radiológus főorvos. 

 – Minden szakmai fórum és vizsgálat cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy akár a röntgensugárzás, akár az emlő összenyomásával kárt okozhatnánk az emlőben. A mammográfiás emlőszűrésre és vizsgálatra jelenleg az egész világon ezt a módszer használják.  Megjelentek mindenféle egyéb módszerek az emlő vizsgálatára, amik úgy hirdetik magukat, hogy nem járnak fájdalommal, és a hölgyek ezért sok esetben előszeretettel ezt választják. Az esetek 80-90 % -ban ezekkel a hölgyekkel is találkozunk, mert a leleten rajta van, hogy nem helyettesíti az adott módszer a mammográfiát vagy a cytológiai vagy szövettani vizsgálatokat már eleve nem tudják megcsinálni. Az emlőszűrésnek is, mint ahogy minden szűrővizsgálatnak is, az a lényege, hogy időben felfedezzük azt a betegséget, pici, 4-5 mm-es elváltozásokat meg lehet találni még mielőtt bármiféle panaszt érezne az ember – hangsúlyozta a szakember.

Az Érden és környékén lakókat a dr. Romics László Egészségügyi Intézményben egy nagyon jól felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekből álló és kedves csapat várja, akik mindent megtesznek azért, hogy a vizsgálat kellemes élmény legyen mindenféle híresztelések ellenére. Ahhoz ugyanis, hogy jól értékelhető képet kapjanak, és az egészen kicsi elváltozást is felismerhessék az orvosok, muszáj az emlőt 4 cm-esre összenyomni. Ez azonban nem jelent fájdalmat, legfeljebb csak egy kis szorítást, mint amit a karon érezhet az ember vérnyomásméréskor. Két mammográfiás vizsgálat között pedig érdemes önvizsgálatot végezni, és ha tapintás során bármilyen elváltozást észlelünk, azonnal keressük fel az orvosunkat- tette hozzá az osztályvezető.

A szűrővizsgálat során a meghívottak asszisztenssel találkoznak, akik felveszik az adataikat, néhány kérdést tesznek fel, tapintásos vizsgálatot végeznek, majd minden emlőről két-két felvételt készítenek. Néhány nap múlva két orvos egymástól függetlenül végignézi a felvételeket, és akkor születik meg az eredmény, hogy találtak-e valamit vagy sem, amiről értesítést fog kapni a vizsgált személy, akinek ezzel aztán érdemes felkeresnie a háziorvosát. A meghívólevélen szerepel egy javasolt időpont, hogy mikorra várják a szűrésre a pácienst, de egy telefonszámot is feltüntettek, ahol időpontot tud módosítani, ha az nem felel meg.