Az év emlőse – a hermelin

2021-ben az év madarának a cigánycsukot, az év halának pedig a jászkeszeget választották hazánkban. A Vadonleső Program most nyilvánosságra hozta, hogy 2021-ben az év emlőse a hermelin (Mustela erminea) lett.

Az Év Emlőse díjat először 2014-ben ítélték oda, azóta minden évben más és más őshonos emlősállatunk kapja a díjat, elősegítve annak megismerését és hatékonyabb védelmét. Az elmúlt években a sün, az ürge, a denevér, a mogyorós pele, a földikutya, a hiúz, tavaly pedig a vidra érdemelte ki az elismerő címet.

A hermelin fejének és törzsének hossza függ élőhelyétől és nemétől: Európában 20-33 centiméter, Észak-Amerikában a 44 centimétert is eléri. A hímek viszont kétszer akkorák is lehetnek, mint nőstény társaik. Farkuk 8-12 centiméter, testtömegük 70-245 gramm.

A kizárólag ragadozó életmódot folytató, elsősorban kisebb rágcsálókkal, madarakkal, de jobb híján rovarokkal, lárvákkal is táplálkozó, de akár dögevésre is ráfanyalodó hermelin rejtőzködő életmódja miatt ritkán kerül kamerák látókörébe.

 

kiemelt kép: vadonleso.hu