22_03_29_erdmost_nincskep

Mosoly a bajusz alatt

22_03_29_erdmost_nincskep

Mosoly a bajusz alatt

Idén tizenkettedik éve startolt el a magyar Movember kampány, mely MentsManust! Férfiegészség Mozgalom néven a prosztatarák-szűrések fontosságára és a tudatos, egészséges életvitelre hívja fel a figyelmet; ez alkalommal javarészt az online térben, a járványhelyzet miatt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarországon évente 4500 férfit diagnosztizálnak prosztata megbetegedésekkel, akik közül 1500 férfin már nem tudnak segíteni. Pedig ezek a daganatos betegségek, ha időben kiszűrik őket, jó eséllyel gyógyíthatóak. Honti Dániel éppen ezért teremtette meg itthon is a Movembert, azaz a novemberi bajusznövesztő mozgalmat, aminek célja, hogy szembenézzenek az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal.

A mozgalom ötlete Ausztráliából indult, ahol a férfiak úgy döntöttek, novemberben egy hónapig nem fogják leborotválni a bajszukat azért, hogy felhívják a figyelmet a férfiegészség megőrzésére, a prosztata- és hererák szűrések fontosságára. Itthon a mozgalmat MentManust Movember Magyarország Mozgalom néven az Érden élő Honti Dániel indította el.

A MentsManust egész évben országszerte szervez ingyenes PSA-teszteket a férfiak részére. Ezek a prosztata specifikus antigén-tesztek azért fontosak, mert egy egyszerű vérvétellel, korai stádiumban felfedezhető a segítségükkel a tumor, olyan esetekben is, amikor tapintással az még nem érzékelhető. A teszteken idén több mint 2000 férfi PSA-szintjét mérte meg a mozgalom „Prosztata Kommandója” és a szűrtek 12%-ának volt megnövekedett PSA-értéke, akiknél további egészségügyi vizsgálatok váltak szükségessé.

Most, a novemberi kampány során azonban a járványhelyzet miatt a szokásos ingyenes tesztelések elmaradnak. „Az idei év számos új, kihívásokkal teli élethelyzetet hozott sokak számára, ez alól mi sem vagyunk kivétel. Az idei kampány során nem lesz módunk a már megszokott országos PSA- szűréssel egybekötött ingyenes tanácsadásainkat véghezvinni. Azonban ennek ellenére sem tétlenkedünk; csapatunkkal úgy döntöttünk, az internet világának segítségével promotáljuk az egészséges életvitelt és hívjuk fel a férfiak figyelmét testi és lelki egészségük fontosságára” – mondja a Mozgalom alapítója és vezetője, Honti Dániel.

A „Mosoly a bajusz alatt” elnevezésű kampány egy hónapon át a pozitív, lelkileg-testileg kiegyensúlyozott mindennapi életvitelre hívja fel a figyelmet. A kampány hasznos tanácsokat és tippeket ad, valamint megkérdez közismert személyiségeket is, hogy mit tesznek hétköznapjaikban a boldogságuk érdekében, ami ugye tudjuk, jelentősen hozzájárul fizikai egészségünkhöz is. A https://www.facebook.com/MovemberHungary oldalon a testmozgástól az egészséges recepteken, a pozitív gondolatokon és a zenén át számos mosolyra serkentő tartalmat lehet majd megtalálni 30 napon keresztül. Emellett Honti Dániel arra kéri az olvasókat, válaszoljanak a következő három kérdésre: 

– Mi csal mosolyt az arcodra?

– Mit teszel az egészséged érdekében a jelenlegi helyzetben?

– Milyen pozitív üzenetet küldesz az embereknek?

A válaszvideókat wetransferen a menstmanust@gmail.com-ra kérik elküldeni.

A MenstManust-Movember Magyarország már a járvány első hulláma alatt kivette a részét a koronavírus elleni védekezésben is: országszerte osztottak maszkokat, Érdnek 200 darab Kn95 szájmaszkot adtak ajándékba, amit Csőzik László polgármester a házi- és gyermekorvosoknak, valamint a szakrendelőben dolgozóknak adott tovább. Most, ősszel újra maszk- , és fertőtlenítőket osztanak szét az országban húsz egészségügyi intézmény között.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email