22_03_29_erdmost_nincskep

Mit tegyünk, ha patkányt látunk?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mit tegyünk, ha patkányt látunk?

Több olvasónk jelezte az elmúlt hetekben, hogy meggyűlt a bajuk az elszaporodó patkányokkal. Utánajártunk, mi a teendő, ha patkányokat látunk flangálni az utcán.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd önkormányzata az egész város területén megelőző rágcsálómentesítést végez. A védekezés a közterületeken és a csatornahálózatokban zajlik negyedévente, előre ütemezetten.

A magánterületen a rágcsálómentesítés nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe. Ha valaki a saját ingatlanán rágcsálót észlel, annak irtásáról neki kell gondoskodnia saját költségén, de az irtásra természetesen felkérheti az önkormányzat által leszerződött szakcéget is.

„Abban az esetben, ha a szomszéd – esetleg üres, lakatlan – ingatlanon tapasztalja a patkányok jelenlétét, bejelentést tehetünk az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályánál. A Népegészségügyi Osztály amennyiben magáningatlanról van szó felszólítja a lakót a saját területén található rágcsálók irtására. Önkormányzati ingatlan esetén a rágcsálóirtásról természetesen az önkormányzat intézkedik.”.

Közterületen történő rágcsálóészlelés esetén a következő elérhetőségen lehet bejelentést tenni: erd.hu/e-ugyintezes/ragcsalo-bejelentes.

A kártevőmentesítésben használatos irtószerek csak a hatályban lévő Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatójában megadott anyagok lehetnek. A rágcsálóirtásra használt szerekről és az irtás/fenntartás helyzetéről negyedévente írásos tájékoztatást kér az önkormányzat.

 Az Érd és Térsége Csatorna- szolgáltató Kft. pontszerű irtást végez a csatornahálózatban, ami azt jelenti, hogy a tisztító aknába belógatják az irtószert. Szennyvíztisztító telepeiket a hatályos jogszabályoknak megfelelően évente két alkalommal rágcsálómentesítik. A sikeres rágcsálógyérítés érdekében szükséges a lakosság együttműködése is, fontos, hogy a magántelken belül tisztaság és rend legyen, és szükség esetén megtörténjen a rágcsálók irtása.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email