22_03_29_erdmost_nincskep

Lecsapott az ítéletidő

22_03_29_erdmost_nincskep

Lecsapott az ítéletidő

Budapesten és környékén hajnalban leszakadt az ég. A tűzoltók rengeteg riasztást kapnak. Az ország egész területére figyelmeztető előrejelzést adtak ki felhőszakadás miatt. Hétvégére viszont már visszatér a kánikula. Cikkünket az érdi és környékbeli eseményekkel FRISSÍTETTÜK.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Friss (10.00):

A szigetszentmiklósi, érdi és törökbálinti területekről reggel kilenc óráig 14 bejelentés érkezett a Katasztrófavédelemhez – mondta az ÉrdMostnak Darázs Ágnes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőhelyettese. Zömmel kidőlt fákhoz, elöntött pincékhez, udvarokhoz riasztották a tűzoltókat, Szigetszentmiklóson egy társasházak közötti udvarrészre folyt be a víz. A többi helyszínen pincéket öntött el a csapadék: Érden a Barlang utcában és a Szarkaláb utcában kellett kiszivattyúzniuk a tűzoltóknak a 40 cm magasan álló esővizet. Törökbálinton a Jázmin utcában volt ugyanez a probléma. Szigetszentmiklóson egy úttestre dőlt fát is el kellett távolítani – sorolta Darázs Ágnes, hozzáfűzve: személyi sérülés sehol sem történt. 

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyobb vízkárok elkerülése érdekében nagyon fontos a vízelvezető árkok tisztítása, ami az állampolgárok feladata. Fontos az is, hogy figyeljék a meteorológiai előrejelzéseket, és vihar előtt helyezzék biztonságba azokat a berendezési tárgyakat, amelyeket felkaphat a szél. Javasolják továbbá azt is, hogy elöntésveszély esetén áramtalanítsák a pincéket, és a nagyértékű tárgyakat is érdemes kihozni, hogy ne sérüljenek meg.

___

Rövid idő alatt mintegy ötven helyszínre riasztották a katasztrófavédelem egységeit Budapesten és Pest megyében a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt hétfőn kora reggel – mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek. Vasárnap 175 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. Az esetek kétharmadánál okoztak problémát kidőlt fák, leszakadt faágak, amelyek utakra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek. Az elmúlt nap nyolc épületben keletkezett kár, 43 helyszínen pedig pincékben, alagsorokban összegyűlt esővízhez riasztották a tűzoltókat.

A fővárosi katasztrófavédelem arról adott hírt hétfő reggel, hogy munkatársait leszakadt faágak eltávolításához és vízzel elöntött pincehelyiségek, garázsok, alagsorok kiszivattyúzásához riasztották, rövid idő alatt közel harminc fővárosi és Pest megyei helyszínre. A legtöbb bejelentés eddig Szigetszentmiklósról, Törökbálintról, valamint a főváros V., VI. és VII. kerületéből érkezett.

Kiadták a figyelmeztetést

Felhőszakadás és zivatarok miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki Magyarország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Felhőszakadás miatt öt megyében egyes szintű, azaz sárga, míg az ország többi területén kettes szint, narancs riasztás van érvényben. Zivatarokra minden megyében egyes szintű riasztást írtak elő.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email