22_03_29_erdmost_nincskep

Kampány a légszennyezés ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Kampány a légszennyezés ellen

Kommunikációs kampányt indít az érdi önkormányzat annak érdekében, hogy visszaszoruljon városunkban a szemétégetés. Aki hulladékkal fűt, az nemcsak a saját egészségét, biztonságát veszélyezteti, hanem levegő minőségét és mások egészségét is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Többször írtunk már az Érdmost, illetve az Érdi Újság hasábjain arról, miért káros, ha hulladékkal fűtünk (legutóbbi cikkünket itt olvashatja el). 

Fontos tudni, hogy a helytelen fűtésnek nemcsak biztonsági kockázata van (azaz károsítja a fűtőberendezést), hanem egészségügyi is: évente 13-15 000 ember hal meg Magyarországon légszennyezés okozta betegségekben. A gyilkos kór okozója főleg a szálló por, amit elsősorban a helytelen fűtés, a szemét, a műanyag, gumi, olajos rongyok, a festett fa, a szétdarabolt régi bútorok elégetése révén jut a levegőbe. De nemcsak a port lélegezzük be ennek következtében, hanem a felszabaduló mérgező vegyületeket, gázokat is.

A szeméttel való illegális fűtés különösen az olyan családi házas településeken okoz ikomoly problémákat, mint amilyen Érd is. A lakossági panaszok, a bejelentések, illetve a felmérések azt mutatják, a lakosság nagy többsége tisztában van azzal, hogy ez nemcsak tilos, de egészségkárosító is, és sokan várnak az illetékes hivataloktól határozottabb fellépést.

Csőzik László polgármester csütörtökön Nogula Tamás érdi rendőrkapitánnyal, Barabás Emőkével, a Polgármesteri Hivatal lakosságszolgálati irodavezetőjével, Tetlák Örs alpolgármesterrel, Süle Zsolt fejlesztési referenssel és Palkó Zsolt klímavédelmi és zöld városfejlesztési biztossal egyeztetett az összehangolt fellépés lehetőségeiről. Jövő héten a lakossági bejelentéseket fogadó, az adott ügyekben eljárni hivatott kormányhivatallal tárgyalnak majd. 

A csütörtöki megbeszélésen eldöntötték, hogy kommunikációs kampány indítanak a témában a lakosság tájékoztatása, felvilágosítása érdekében. Ennek keretében felhívják a figyelmet a magas kockázatú egészségkárosító hatásokra; és bemutatják azt is, mely hivatalnak milyen teendői vannak (az elsődleges bejelentési pont a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala, 2030 Érd, Budai út 7/B., tel.: 06-23/504-100; e-mail: jarasihivatal.erd@pest.gov.hu); a rászorulnak segítenek bekapcsolódni az önkormányzat szociális fűtéstámogatási programjába és további megoldásokat keresnek a nehéz szociális helyzetben élők megsegítésére. 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email