22_03_29_erdmost_nincskep

Így kellene szelektíven gyűjteni a hulladékot

22_03_29_erdmost_nincskep

Így kellene szelektíven gyűjteni a hulladékot

Az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft.-nek szabályszerűen tizenegyfelé kellene válogatni az elszállított hulladékot a szemét típusától függően. Csókai Viktor, az ÉTH ügyvezetője beszélt a szelektív gyűjtés és a zöldjárat rendszeréről és tapasztalatairól is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csókai Viktor volt a vendég az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában, ahol az Érd és Térsége Hulladékkezelő ügyvezetője ismertette, bár a köznyelvben szelektív hulladékgyűjtésnek hívjuk, valójában „csak” elkülönítetten gyűjtjük a hulladékot, hiszen a szolgáltatónak például tizenegyféle hulladékot kellene különválogatnia.

Az ügyvezető kifejtette, a papír jelenleg nyersanyagként hiánycikknek számít, ezért válogatása pénzügyileg is megéri az ÉTH-nak. Nagy problémát jelent viszont, ha a papírhulladék mellé más, oda nem való szemét is kerül.

Példaként felhozta, előfordult, amikor használt felnőtt pelenka keveredett a papír közé, így az már nem szelektív, hanem kommunális hulladéknak minősül. Ilyen esetben az ÉTH nem küldheti a szemetet a hasznosítóba, hanem csak a lerakóban tudja elhelyezni, amely miatt a szolgáltatónak duplán kell fizetnie.

Csókai Viktor kiemelte, nagy problémát jelentenek a Tetrapak-termékek is, amely részben műanyag, részben alumínium, részben pedig papír, így bár ezeknek is a papírhulladék között a helyük (a kupakot leszámítva), de a hasznosítóba már nem mehetnek tovább.

Az üveggyűjtő kukákkal kapcsolatban az ügyvezető ismertette, ennek a rendszere működik leginkább, de még sokan nem vették át a gyűjtőedényt. Kiemelte, ha szükséges, az üveggyűjtőket akár az ÉTH is kiszállítja, de a Sas utcai telephelyen érdi lakcímkártya felmutatásával is átvehetőek.

Az üveghulladékkal kapcsolatban kitért rá, sok előnye van, mert könnyen hasznosítható, pedig az ára miatt nem lenne érdemes a gyűjtése.

Az ügyvezető kifejtette, az ÉTH-nak szabályszerűen tizenegy különféle hulladékot kellene kiszednie, azaz nem szelektív, hanem elkülönített hulladékgyűjtés zajlik. Részletezte, a műanyaggyűjtőbe gyakran dobunk polietilén-zacskót, pet-palackot, polipropilén, vagy polisztirol anyagokat, amelyeket együttesen nem lehet hasznosítani, ezért az ÉTH-nak tovább kell válogatnia azt.

Ezzel kapcsolatban Csókai Viktor elmondta, az ÉTH-nak attól függetlenül is szét kell válogatnia a hulladékot, hogy a lakos is így tesz-e, de a jelenlegi, többkukás megoldás egyrészt az edukáció része, másrészt a fejlődés útja is. Az ügyvezető hangsúlyozta, ebben a tekintetben Érd az élen jár, hiszen sehol nincs a környéken olyan település, ahol ennyi kuka van egy háztartásban.

Elmondta azt is, a Sas utcai telephelynek kicsi a kapacitása ahhoz, hogy az összes hulladékot itt válogassák, ezért az ÉTH alvállalkozókat is megbíz a szelektálással, amely komoly költséget jelent, hiszen egy kilogramm szelektív hulladék leválogatása 120 forint, miközben az ÉTH évente 10 ezer tonna szemetet válogat át.

Csókai Viktor arról is beszélt, a szolgáltató a fent részletezett okok mellett azért is gyűjti sok esetben egy kukásautóba a szelektív hulladékot, mert gyakran autó-, sofőr- vagy rakodóhiánnyal küzdenek, de ez a hasznosításra nincs hatással.

Kitért rá, ennek ellenére az ÉTH gazdaságilag egyre jobb helyzetben van, illetve meg is éri szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozni, mert például egy kilogrammnyi PET-hulladék ára 300 forint felett, a fóliáé pedig 200 forint körül van.

Megjegyezte, 2023-ban viszont jelentős változások várhatóak az országos hulladékgazdálkodásban.

Csókai Viktor beszélt még a zöldjárat tapasztalatairól és a jövőbeli tervekről is. Mint ismertette, az augusztusban megváltozott gyűjtési módszerrel sokan élnek, hiszen a visszajelzések alapján sokan gyűjtenek zöld, éth-s zsákban, de még sokan nem vették át azokat. Az ügyvezető hangsúlyozta, a változás utáni hónapokban volt türelmi idő, amikor még az egyéb zsákokat is elszállították, de ez már lejárt, így már csak és kizárólag zöld, ÉTH-feliratú zsákokat visznek el.

Ismertette, egy átlagos hétvégén 50-70 tonna zöldhulladékot gyűjtöttek, de novemberben hetente 200 tonna is összejött. Hozzátette, ebben a hónapban rengetegen vették át a zsákokat is, pedig több helyen már nem is gyűjtenek hulladékot idén az ütemterv alapján.

Megjegyezte viszont, hogy a Zöldhatár Kft. évente 200 kilogramm zöldhulladékot ingyenesen átvesz, melyet kötegelni, zsákolni sem szükséges, illetve már zajlik az egyeztetés az önkormányzattal arról, mikor lesz a zöldjárat pótjárata. Csókai Viktor ezzel kapcsolatban ismertette, ha nem decemberben lesz, akkor a januári fenyőfajárattal együtt mindenképp elviszik a zöldhulladékot is.



 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email