22_03_29_erdmost_nincskep

Érdikumok éve

22_03_29_erdmost_nincskep

Érdikumok éve

Érdikumok nyomában címmel szervez programsorozatot az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete, nemcsak tagcsaládjai, hanem minden érdeklődő számára. A cél az, hogy minél többen megismerjék Érd és környéke értékeit, és fontossá váljon számukra környezetünk védelme.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Bogatin Attila elnök megfogalmazta, a várost és környékét gyakran még azok sem ismerik, akik gyerekkoruk óta itt élnek. Ezért az egyesület idei fő célja, hogy megismertessék Érdet és környékét az itt élőkkel, és felhívják a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára.

„Az a célunk, hogy egész éves munkánk, kutatásink eredményeképpen az Ága-Boga Nagycsaládosok Egyesület bekerüljön az Érdikumok közé” – hangsúlyozta a tagcsaládoknak szóló körlevelében Bogatin Attila, aki ismertetette a programokat is. „Ezek zömmel minden érdeklődő számára nyitott, részben online, részben pedig személyes programok” – mondta az ÉrdMostnak az elnök. Persze, ezek lebonyolítása függ a vírushelyzettől is.

Az Érdikumok nyomában sorozat február 27-én indul, egy online előadással, melynek során a nézők megismerkedhetnek a helyi értékekkel, az Érdikum-kezdeményezés hátterével.

Március 20-án kirándulást terveznek Érd-Ófaluba (kastély, kazamaták, kápolnák, Minaret, Beliczay-sziget stb.) „Olyan helyekre is be fogunk menni, ahová egyébként nem tudnánk” – jegyezte  meg az elnök.

Április 24-én a Fundoklia-völgyet szeretnék bejárni, megismerni, május 8-án a Czabai-kertet látogatnák meg.  A május 22-ei nagycsaládos közgyűlésre szeretnék meghívni az Érdikum művészeit is.

Június elején a levendulásba szerveznek kirándulást, nyárra pedig ajánlásokat tesznek az Érdikumok önálló megtekintésére. Terveznek buszos kirándulást a Lakitelki Népfőiskolára is, ahol többek közt megnézik a Hungarikum ligetet. Szeptemberre is szeretnének beiktatni egy kirándulást.

Másik célkitűzésük, azaz környezetünk védelme, szervesen köthető az Érdikumokhoz. Márciusban egy nyertes pályázat keretében szednek szemetet, és elindítják a Virággal a méhekért – Virágzó családok akciót is. Folytatják a faültetést, madáretetőt helyeznek ki közösségi házuk udvarán, és részt vesznek a mások által szervezett hulladékeltűntető akciókban is.

Persze nem minden Ága-Boga program kapcsolódik az Érdikumokhoz: ilyen például a Horgászegyesület családi napja, amin a nagycsaládosok is részt vesznek, vagy az Érd Körbe rendezvényei is, amelyekhez szintén kapcsolódnának – már persze ha idén lesz mód megrendezni ezeket. A tagokat októberben a NOE családi napja is várja (amit idén Nyíregyházára terveznek), novemberben pedig adományokat gyűjtenek majd, és évzáró rendezvényt tartanak.

Fentiek mellett szeretnék átalakítani a közösségi házukat: tervezik a szociális helyiségek rendbetételét, konyha kialakítását, a közös terem kifestését, itt a nyílászárók és a padló cseréjét. Bevezenék a wifit is az épületbe. A kerti játszótéren gumiszőnyeget helyeznének el, lefestenék a kerítést, és megritkítanák a bokrokat, cserjéket. Az így megújuló közösségi házban havi egy-egy alkalommal ruhabörzét rendeznének, nyáron közös befőzéseket tartanának, és főzőtanfolyamot is szerveznének – így igazi közösségi tér jönne létre a nagycsaládok számára.

„Továbbra is szeretnénk egyesületünkben minden korosztály számára izgalmassá tenni az évet. A gyermekeknek, fiatal házasoknak, azoknak, akiknek éppen kirepültek a gyermekeik, és azoknak is, akik már régebb óta fiatalok (nagymamák-nagypapák). Szeretnénk, ha mindenki érezné, hogy egyesületünkben helye van. Hisz ne feledjétek alapítóink jelmondatát: egymást segítő családok közössége, ahol a kisgyermektől egészen a nagyszülőig mindenki részt tud venni” – zárta levelét Bogatin Attila.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email