22_03_29_erdmost_nincskep

Építkezés a Kálvin téri templomban

22_03_29_erdmost_nincskep

Építkezés a Kálvin téri templomban

Belső munkálatok kezdődtek a napokban a Kálvin téri református templomban: lelkészi irodát, ifjúsági szobát, valamint egy emeleti gyülekezeti termet alakítanak ki a templom hátsó részében. E helyiségek megépítésével másfél évtizedes építő, szépítő munka zárulhat le az idén.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Kálvin téri református templom munkálatai még 2003-ban kezdődtek. Az Érdi Református Gyülekezet holnapján megtalálható az egyházközség története. Eszerint a gyülekezet és lelkésze 2002-ben határozták el, hogy templomot kibővítik, és közösségi házzá fejlesztik. Óriási tervező és szervező munkával, a szűkös anyagiak miatt lassan, de nagy elszántsággal és közös akarattal haladt az építkezés. Elkészült az új épületrész és az új torony, amelynek faanyagát Száva József adományozta.
 

2006. januárjában Tőkés László királyhágó-melléki püspök helyezte szolgálatba a felújított régi kisharangot és egy új nagyharangot, amelyet Bán György adományozott és Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester készített el. Mintegy három évi szünet után ismét felhangzott a harangszó az érdi Kálvin téren.

2009. adventjén megtörtént az új, mintegy 100 négyzetméternyi belső tér összenyitása a régi templomtérrel. 

2010-ben került felavatásra az ezeréves Magyarország szétdarabolásának kilencvenedik évfordulójára készített trianoni emlékmű, Csák Attila szobrászművész alkotása.

2013. szeptember 28-án hálát adtak Istennek, hogy 10 esztendő után befejeződött a templom újjáépítése.

2015-ben átadták az altemplomot.

2017. szeptember 19-én felavatták Kossuth Lajos mellszobrát a templom kertjében, ami szintén teljesen megújult. 

Most, alig másfél év pihenő után folytatódik az építkezés: erről Erdélyi-Takács István református lelkész beszélt tudósítónknak:

– Az épület hátsó részében lelkészi irodát, ifjúsági szobát, valamint az emeleten gyülekezeti termet alakítunk ki, könnyűszerkezetes megoldással. Kiszolgáló helyiségek is helyet kapnak ebben az épületrészben. Ezek mind belső munkálatok, amelyek február elején kezdődtek. Jelenleg a gépészetet, illetve a belső falakat alakítjuk ki. Az építkezés két ütemben zajlik: elsőként az ifjúsági szobát és a lelkészi irodát szeretnénk mielőbb használatba venni, de szeretnénk még az idén a fenti részt is megvalósítani – hangsúlyozta Erdélyi-Takács István, aki elmondta azt is: az építkezés a gyülekezet saját erejéből történik. Az egyházmegyéből várnak komolyabb anyagi támogatást, amit remélhetően sikerül elnyerniük – tette hozzá. A templomban nemrég tartottak egy adventi koncertet is, amelynek a bevételét szintén az építkezésre fordítják.

– Ha elkészülünk ezekkel a munkálatokkal, elmondhatjuk, hogy a templom másfél évtizedes építkezése befejeződött, mind az épület, mind az infrastruktúra tekintetében.

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email