22_03_29_erdmost_nincskep

Egyre kevesebben adnak vért

22_03_29_erdmost_nincskep

Egyre kevesebben adnak vért

Az elmúlt napokban 3 véradást tartottak a térségben, de mint Sebők Krisztinától, a Vöröskereszt területi munkatársától megtudtuk, a vártnál kevesebben, összesen 110-en adtak vért. Legközelebb május 13-án csütörtökön 13 és 18 óra között a százhalombattai Barátság Kulturális Központban lesz véradás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Előbb múlt csütörtökön, az Érdi Rendőrkapitányságon 40-en, aztán május 4-én, Tárnokon, a Heinrich Antal Házban 29-en, május 5-én, az ÉRD Arénában pedig 41-en adtak vért – tájékoztatta lapunkat Sebők Krisztina. A Vöröskereszt területi munkatársa megosztotta, utóbbi kettő esetében kevesebben jöttek, mint amennyire számítottak.

„Sajnos általánosságban megállapítható, hogy mostanában kevesebben jönnek véradásra”

– fogalmazott, megjegyezve, sokan bizonytalanok, adhatnak-e vért oltás után, de ezzel kapcsolatban Sebők Krisztina kiemelte, az oltás nincs befolyással a véradásra.

A területi munkatárs emlékeztetett, a véradásokra várják a koronavírus-fertőzésből felgyógyultakat is, akik vérplazmájukkal segíthetnek, hogy kellő mennyiségű terápiás készítmény készülhessen. Ezzel kapcsolatban Sebők Krisztina hangsúlyozta, a plazmadonorok a véradásra feltétlenül vigyenek magukkal fertőzést igazoló okmányt, mint például laborlelet, karanténhatározat vagy teszteredmény.

A térségben egyébként a közeljövőben öt véradás lesz június végéig, legközelebb május 13-án, csütörtökön 13 és 18 óra között a százhalombattai Barátság Kulturális Központban lesz lehetőség vért adni.

Véradások a térségben
05.13., csütörtök, 13.00–18.00: 
Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ
05.27., szerda, 10.30–13.30: Törökbálint, Bálint Márton Iskola
05.27., szerda, 15.00–18.00: Érd, Parkvárosi Közösségi Ház
06.11., péntek, 14.00–18.00: Diósd, Kék Géza Művelődési Ház
06.29., kedd, 13.00–18.00: Érd, Szepes Gyula Művelődési Központ

A véradással nemcsak más embereken segíthetünk, hanem számos ingyenes szűrővizsgálaton is túleshetünk: például vércsoport-megállapítás, vérnyomásmérés, rapid teszt (HIV, HEPA C).

A Vöröskereszt minden véradónak azt ajánlja, hogy a véradás napján egyen rendesen, igyon legalább két liter folyadékot, és ne felejtse otthon eredeti TAJ- és lakcímkártyáját, valamint a személyi igazolványát.

Véradó lehet mindenki, aki

  •  egészségesnek érzi magát;
  •  elmúlt 18, de még nincs 65 éves;
  •  testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot;
  •  fél évnél régebben készíttetett tetoválást, testékszert.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgáló orvos dönti el, adhatunk-e vért.

A véradáskor végzett szűrésen nem végeznek PCR-tesztet, mert a koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ha valaki már átesett a koronavíruson, az a gyógyulást követően három hét múlva (negatív PCR-teszttel két hét múlva) adhat vért.

A pandémia miatt felmerülő kérdésekkel kapcsolatban itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email