22_03_29_erdmost_nincskep

Mit, hogyan, hová? Építkezési kisokos az önkormányzattól

22_03_29_erdmost_nincskep

Mit, hogyan, hová? Építkezési kisokos az önkormányzattól

Telepíthetek-e mobil házat? Hova helyezhetem a tárolókat? Utcafronton építhetek-e betonelemes tömör kerítést? Ezeket előírások szabályozzák; az érdi önkormányzat főépítész csoportja most összeszedte azokat, amelyeket a leggyakrabban hágnak át az építkezők.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy az országos és a helyi előírásokat a lakosság nem ismeri, kevesen élnek a lehetőséggel, hogy az építkezések kapcsán tájékozódjanak. Fontos, hogy mindenki ismerje mit, hová, hogyan lehet építeni: a telkünknek ugyan mi vagyunk a tulajdonosai, mégis egy nagyobb közösséghez tartozunk: az ingatlanunk állapota hat a lakókörnyezetre, a településképre. Mindaz, amit építünk, évtizedekig lesz jelen a városképben. Ezek az épített elemek határozzák meg azt is, hogy mit lát egy következő generáció szépnek, elfogadhatónak

– írja tájékoztatójában a főépítész csoport. Ebben olyan előírásokat emelnek ki, „melyek be nem tartása gyakori jelenség”. Lássuk, melyek ezek:

Egy telken építeni egy-két kivételtől eltekintve építési helyen belül lehet: minden telekhez tartozik elő-, oldal- és hátsókert, ami védett terület, és akkor sem helyezhető el rajtuk épület, ha a kerthasználatunk szempontjából kedvező lenne. Ezek a területek biztosítják a szomszédok közt a kellő távolságot.

Érden nem lehet konténert, mobil házat (kész termékként megvásárolt és helyszínre szállított építmény) lakóterületen elhelyezni. Gépkocsitárolóként sem!

A hátsókertben épülő tárolókat a hátsó telekhatártól közelítőleg 2 m-re kell elhelyezni, hogy a szomszédos telken álló, vagy csak tervezett tároló épület ereszétől 3 m biztosított legyen – ez a szükséges legkisebb tűztávolság ilyen épületek közt.

Oldalkertben, előkertben fedett gépjárműtároló nem létesíthető, ez azt jelenti, hogy az utcai kerítés és a lakóház közötti teljes teleksávban tilos, az oldalsó telekhatárok mellett szintén. A legtöbbször utólagosan kialakított „lábakra állított tető” nagyon egyenetlen színvonalon készül el, legtöbbször mindenféle terv nélkül, a főépülettől eltérő építészeti megoldással, megjelenésük ezért kedvezőtlen.

A lakóövezetekben az épülő lakóházakhoz egy gépkocsit épületen belül kell elhelyezni és kell egy önálló, minimum 5 m2-es tároló helyiség is. Ilyen helyiségek nélkül egy kertes ház hosszútávon nem működőképes, hiszen nincs hely például a kerékpároknak, a kerti bútornak, a fűnyírónak. Hiányuk miatt utólag épülnek önálló tároló épületek, gyakran szabálytalan helyen, a főépülettől jelentősen eltérő építészeti színvonalon.

Betonelemes tömör kerítés létesítése utcai kerítésként nem kívánatos, a felületek sematizmusa kedvezőtlenül jelenik meg az utcaképben.

Az egy m2 felületet meghaladó reklám- és hirdetőberendezések elhelyezése előtt településképi bejelentési eljárást kell kezdeményezni a város polgármesterénél. A városi főutcákat nemcsak Érden rombolja a sok gyenge színvonalú, harsány hirdetési felület és mindezek kavalkádja.

Végül egy tanács: telekvásárlás előtt mindenképpen ajánlatos, hogy vegyék fel a kapcsolatot és tájékozódjanak a főépítész irodán, hogy szakmabeli segítsen ellenőrizni azt, hogy az elképzelt tervek megvalósítására alkalmas-e a telek, nincs-e korlátozó tényező, egyéb kedvezőtlen adottság.

Az építési előírások helyi rendjéről részletesen ezen a linken lehet tájékozódni, illetve a 23/522-396, 23/522-380 telefonszámon és a foepitesz@erd.hu email címen, az elérhetőségen a településkép kedvezőbb alakítására vonatkozó javaslatokat is szívesen fogadnak.

Településünk építészeti értékeit­ – a múlt örökségét és a jelenkor követendő példáit – a Településképi Arculati Kézikönyv foglalja össze.

A megismert szabályok betartása az együttélést segíti és a rend irányába mutat, amire – tapasztalataink alapján állítjuk – az Érden élőknek nagy igénye van – hangsúlyozzák a közleményben.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email