kitten-gdf96d5632_1280

Attól még, hogy nem tartok állatot, szerethetem őket

kitten-gdf96d5632_1280

Attól még, hogy nem tartok állatot, szerethetem őket

Sokszor az emberi kapcsolataink hiányosságait szeretnénk feledtetni a kutyával, macskával, mondja az állatorvos.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Dr. Szabó Erika állatorvos volt a vendége az Érd FM: Bundáskenyér című műsorának ma reggel. A téma a felelős állattartás volt, az apropó pedig az, hogy a szakember április 15-én egy egész napos előadást tart majd ezzel kapcsolatban az érdi Szappanfű – A Természet Otthona nevű helyen.

A műsorvezetők már-már provokatív felvetésére, hogy manapság sokszor tapasztalni olyat, hogy valaki „értéktárgyként” vagy egyfajta „ruházati kiegészítőként” tart állatot, az állatorvos azt válaszolta, hogy az emberek mintha sokszor tényleg nem tudnák, miként kell viselkedni egy állattal.

Úgy látja, talán az az egyik legfőbb gond, hogy minden állatot, így például a kutyát kutyaként, a macskát, macskaként kellene kezelni, de semmiképp sem emberként.

A másik, ami szintén oda vezethet, hogy az állat nem érzi jól magát a gazdája mellett az az, hogy az ember a saját kielégítetlen emberi kapcsolatait próbálja ellensúlyozni az állattartással. Dr. Szabó Erika szerint a kis kedvencektől sok olyan szeretetet meg lehet kapni, amit egy másik embertől nem, vagy legalábbis könnyebben hozzájuthatunk az állattól, mint embertársainktól.

Mint mondja, éppen ez lenne a célja a közeljövőben megtartott előadásnak is, hogy megmutassa a leendő résztvevőknek, hogy hogyan kell, lehet jól szeretni az állatokat.

Ahogy azt a program felhívásában is olvashatjuk, elsősorban saját magunkat, mint ember kellene megismernünk. Ebből kiindulva talán jobban el tudjuk dönteni, hogy egy másik élőlénynek mik az igényei, szükségletei, mi okoz számára örömet, szorongást, félelmet. Illetve egyáltalán milyen hatást gyakorlunk a velünk élő állatra.

A szakember elárulta, előadásában a helyes szemlélet mellett természetesen gyakorlatias tanácsok is elhangzanak majd. Például az állatok táplálkozásával, emésztésével, mozgásigényével, betegségeikkel és sok minden mással kapcsolatban.

Az előadásra tehát április 15-én, szombaton, 10 és 18 óra között az Esküdt utca 4-es szám alatt található Szappanfű – A Természet Otthona rendezvényhelyszínen kerül majd sor.

A Dr. Szabó Erika állatorvossal készült teljes beszélgetés pedig itt alább tudja meghallgatni.

Fotó: Pexels

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email