22_03_29_erdmost_nincskep

Spóroljunk energiát a fürdőszobában!

22_03_29_erdmost_nincskep

Spóroljunk energiát a fürdőszobában!

Fürdés, mosás, WC-öblítés. Mindennapos tevékenységek, melyek végzése során egy kis odafigyeléssel jelentős mennyiségű vizet és elektromos áramot takaríthatunk meg, mert a víz értékes. Aki gazdaságosan bánik vele, az hozzájárul a környezet- és klímavédelemhez, és még a saját pénztárcáját is kíméli.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd FM 101.3 reggeli műsorában a Bundáskenyérben arról beszélgettünk Vadovits Kristóffal, Greendependent Intézet igazgatójával, hogyan takarítsunk meg vizet és energiát.

A vízfelhasználásunk egyik legnagyobb részét a WC-használat során pazaroljuk el. Ez már azért is minősül pazarlásnak, mert iható, tisztított ivóvízzel öblítjük le a WC-t, ami már önmagában is meghökkentő tény. Ehhez a tevékenységhez kiválóan alkalmas lenne az ún. szürke víz, a mosógépből kifolyó, kádból leengedett fürdővíz vagy éppen a begyűjtött esővíz. Számoljunk csak utána, hogy mennyi vizet pazarolunk erre nap mint nap! Ha egy teljes tartálynyi vizet leengedünk az bizony – modelltől függően – 10-12 liter, régebbi tartályoknál akár még több is. Ezt felszorozva egy négytagú családdal, már havi szinten is tetemes mennyiség adódik, persze ma már vannak szabályozható WC-tartályok, melyek kevesebbet fogyasztanak egy-egy öblítésnél. Ha tehetjük, szereljük át a WC tartály rendszerét, és hasznosítsuk a szürke vizet! Lehet, hogy ehhez szükségünk lesz egy póttartályra, ám hosszú távon megéri a beruházás! Egy család teljes vízhasználatának közel harmada ugyanis a WC öblítésére megy el.

A másik kardinális terep a fürdés, melynél szintén sokat megtakaríthatunk fürdés helyett zuhanyozással, vagy víztakarékos zuhanyrózsa használatával. A mosdókagylónál is spórolhatunk a vízen: ha mozgásérzékelős vízcsapot szerelünk a régi helyére, vagy ha fogmosásnál fogmosó-poharat használunk. Figyeljünk oda az időnként eltömődő lefolyókra, dugulásokra is, hiszen a dugulások esetén sokkal több vizet használunk például a kád leöblítésére, ugyanis abban a tévedésben vagyunk, így hamarabb lemegy majd a víz.

Spóroljunk a villamos energiával is!

Egy fürdőszobában nem csak vizet, hanem áramot is használunk, és ezzel is tanácsos takarékoskodni, nem csak a felmerülő áramszámla, hanem környezetünk megóvása érdekében is. Ha az izzóinkat már energiatakarékosra cseréltük, akkor vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy mivel tudnánk még áramot spórolni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email