22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb gyors eljárás az Érdi Járásbíróságon

22_03_29_erdmost_nincskep

Újabb gyors eljárás az Érdi Járásbíróságon

Az Érdi Járásbíróság 2019. április 08-án újabb büntető ügyben hozott gyors ítéletet bíróság elé állításos eljárás keretében.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott vezetői engedélyét a román rendőrség 2018. február 12-én bevonta. Ezt követően a vádlott 2019. március 21-én megjelent a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Százhalombattai Kormányablakánál, ahol azt a valótlan tartalmú bejelentést tette, hogy a vezetői engedélyét elveszítette. A valótlan bejelentés alapján az okmányiroda új vezetői engedélyt állított ki a vádlott részére. A román közlekedési hatóság azonban megküldte az okmányirodának a Romániában bevont vezetői engedélyt, így a valótlan bejelentés ténye kiderült, az okmányiroda pedig feljelentést tett az ügyben.

A vádlott a bíróság elé állításos tárgyaláson a bűncselekmény elkövetését beismerte, a bíróság a vádlott beismerő vallomását elfogadva megállapította a vádlott büntetőjogi felelősségét hatóság félrevezetésének vétségében és a vádlottat 120.000.- Ft pénzbüntetésre ítélte. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az ítélet jogerőre emelkedett.

Az Érdi Járásbíróság elnöke, dr. Liziczay Sándor elmondta, hogy a bíróság elé állításos eljárásnak a lényege az, hogy az ügyészség a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított tizenöt napon belül bíróság elé állíthatja abban az esetben, ha az ügy megítélése egyszerű, a bizonyítékok rendelkezésre állnak és a terheltet a bűncselekmény elkövetésén tetten érték. Ebben az esetben akár 10 évi szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény esetén is lehetőség van ezen gyors bírósági eljárás igénybe vételére.

A bíróság elnöke rámutatott arra, hogy az ilyen típusú gyors bírósági eljárások azt a célt szolgálják, hogy az elkövetést után rendkívül rövid időn belül sor kerüljön a büntetőjogi felelősségre vonásra, aminek hatása lehet arra, hogy az Érdi Járásbíróság illetékességi területén kisebb számban kövessenek le bűncselekményeket. Utalt arra is a bíróság elnöke, hogy az Érdi Járásbíróság 2019. január 01. napján történt felállítása óta több esetben került sor ilyen típusú gyors bírósági eljárás lefolytatására az Érdi Járásbíróságon.
 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör
A Szociális Gondozó Központ Házi segítségnyújtás pályázatot hirdet jözalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email