horvatnemzetiseginapBA5

Járd a kolót! Horvát nemzetiségi napon jártunk – videó

horvatnemzetiseginapBA5

Járd a kolót! Horvát nemzetiségi napon jártunk – videó

December elsején nemzetiségi táncházat tartanak, az összes érdi nemzetiség bevonásával.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Évtizedes hagyomány már Érden a Horvát Nemzetiségi Nap, amelyen Érd és a környező települések rác nemzetiségi tánccsoportjai, kórusai gyűlnek össze, hogy bemutassák hagyományaikat. Legutóbb szombaton rendeztek nemzetiségi napot, a Szepes Gyula Művelődési Központban. A kulturális eseményt önkormányzati pályázati forrásból és a horvát önkormányzat támogatásával hozták létre.

„Nagymamám ófalusi rác volt. Már az ő idejében is összetartottak Ercsi, Érd és Tököl rác nemzetiségű lakosai. E három faluból házasodtak, és gyakran ellátogattak egymáshoz. Ezt a hagyományt szeretnék fenntartani” – mondta az ÉrdMostnak Hudák Ágnes, az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, hozzátéve: nemcsak a hagyományőrző csoportokat, hanem a környező települések frissen alakult horvát nemzetiségi önkormányzatait is meghívták.

„Szeretnénk, ha megismerkednének az újonnan felállt testületek, hiszen több helyen volt változás. Érden is: míg korábban háromtagú volt a nemzetiségi önkormányzat, most már öten vagyunk” – mutatott rá Ágnes, hozzátéve: ez igen örvendetes, hiszen azt jelzi, hogy városunkban nőtt a horvát nemzetiségűek aránya.

„Korábban száz alatt voltunk, most viszont már jóval több, mint százan valljuk magunkat horvátnak Érden” – hangsúlyozta.

Természetesen nemcsak a nemzetiségi lakosokat, hanem minden érdit szívesen láttak a rendezvényen, amelyen a zenés, táncos, énekes fellépések mellett egy, a rácokról szóló előadást is meghallgathattunk. Ahogy ez már hagyomány, rendeztek gasztronómiai bemutatót is: papulát (babos rác ételt), töltött káposztát és egyéb finomságokat kínáltak a bemutatókat követően.

A közeljövőben lesz még hasonló, mindenki számára nyílt alkalom, ahol megismerkedhetnek a horvát nemzetiséggel, sőt, a többi érdivel is: Hudák Ágnesék szeretnék idén is megrendezni a nemzetiségek táncházát, immáron negyedjére.

„December elsején, a Szepes Gyula Művelődési Központban tartjuk majd ezt a rendezvényt. Érden már tíz nemzetiségi önkormányzat van, és én mindegyikkel felvettem  a kapcsolatot. Örömmel jönnek el erre az alkalomra, ahol ételkóstolással és táncházzal, illetve tánctanítással várjuk majd az érdeklődőket. Aki görög, szerb, német vagy horvát és egyéb nemzetiségi táncokat szeretne tanulni, azt örömmel látjuk” – zárta szavait Ágnes.

A Horvát Nemzetiségi Napot Csőzik László polgármester nyitotta meg, akinek szintén vannak rác felmenői. A polgármester elmondta: bízik abban, hogy településünkön még jobban beindul a nemzetiségi élet.

„Ez jár nekünk, jár a társadalomnak” – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy Érden a XVIII-XIX. században a magyarság kisebbségben volt, és volt olyan időszak, amikor a rác nemzetiségűek domináltak.

„Ha visszatekintünk a történelmünkre, mindenképp hálával és köszönettel tartozunk nekik, hiszen biztosították a település megmaradását, a polgárosodást. Nagyon sok hagyomány kötődik a rácokhoz, ezt viszi tovább a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat, illetve az Igraj Kolo csoport” – tette hozzá Csőzik László, azzal zárva szavait: örülnének, ha nemcsak a nemzetiségi lakosok, hanem mások is eljönnének ezekre az alkalmakra, hiszen így válik sokszínűvé a település.

A nemzetiségi napon fellépett az ercsi Jorgovani Énekkar és a Jabule Táncegyüttes, a tököli Komsije Énekkar és a Délszláv Táncegyüttes, valamint a Tököli Férfikórus.  Érdet az Igraj Kolo Táncegyüttes képviselte.

A táncházban a talpalávalót a Kolo Zenekar szolgáltatta, az előadást dr. Szilágyi József tartotta.

 

Fotó és videó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Érd MJV Polgármesteri Hivatala Humán-szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet Közszolgálati jogviszony

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email