IlyésMárkkönyvbemutatóÁK

Így lett könyv a szakdolgozatból

IlyésMárkkönyvbemutatóÁK

Így lett könyv a szakdolgozatból

Ilyés Márk könyve a Szapáry-kastély történetét dolgozza fel.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Újabb érdi helytörténeti kiadvánnyal gazdagodott Érd: Ilyés Márk történész-bölcsész szakot végzett fiatalember (aki korábban a Földrajzi Múzeum munkatársa volt, most pedig a Gárdonyi iskola könyvtárosa) dolgozta fel az ófalusi kastély történetét, ami most könyv formájában is megjelent az Underground kiadónál.

A szerzővel az október 20-án, a Parkvárosi Közösségi Házban tartott érdi könyvbemutató alkalmával beszélgettünk. Márk a kezdetektől nyomon követi az épület történetét, kiemelve Sárkány Ambrust, a török időket, a Szapáry-legendát, a Batthyányak korát, majd a Sina család idejéből a reneszánsz stílusú átépítést. Nem hiányozhatnak a kötetből a XX. század igencsak hányatott eseményei sem, amikor az épület noviciátusként majd Kalot népfőiskolaként működött. A második világháborúban kórházat rendeztek be itt, később szükséglakásokat alakítottak ki az erősen romló állapotú helyiségekben. Az épület olyannyira tönkrement, hogy 1971-ben központi döntéssel lebontották.

„Terveztek ide tüdőszanatóriumot, próbáltak egyéb funkciókat találni a kastélynak, de ezekre már nem volt alkalmas. Domonkos Béla szobrászművész alkotása állít emléket a kastélynak, illetve az itt működő Kalot népfőiskolának. A gazdatiszti ház szerencsére fennmaradt, és a kastélynál idősebb pincerendszer is megmenekült. Ez utóbbi a KISZ érdi tagjainak volt köszönhető, ők találtak új funkciót a pincének: ifjúsági klubot üzemeltettek benne, és így megvédték a beomlasztástól” – hangsúlyozta Ilyés Márk, aki a városi könyvtárban és a Földrajzi Múzeumban kutatott a kastély története iránt.

„A könyv eredetileg szakdolgozatnak indult, amit még főiskolás koromban írtam. Később megismerkedtem Ábel Andrással, aki kiegészítő információkkal látott el. Így folyamatosan átdolgoztam az anyagot, egészen addig, míg úgy nem éreztem, hogy könyvként is megállja a helyét. A kötetet az Underground kiadó segítségével adtam ki, és a rukkola.hu oldalon, valamint a nagyobb könyvesboltokban, illetve online eladófelületeken megvásárolható” – tette hozzá Márk, aki egyszerre két kötettel is jelentkezett.

A másik könyv – ami szintén az Underground gondozásában jelent meg – nem Érdhez kötődik. Öt ősnépről (illírek, trákok, szkíták, dákok, kelták) szól. „Ezt a kötetet azoknak ajánlom, akik érdeklődnek a Kárpát-medence és a szomszédos régiók őstörténete iránt érdeklődnek. Fogalomtárat is tartalmaz a könyv, így azok számára is értelmezhetővé válik, akik eddig keveset foglalkoztak őstörténettel” – zárta szavait Ilyés Márk.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email