szív

Ismét lehet szívet tölteni, a Polgárok Háza mellett és Parkvárosban is

szív

Ismét lehet szívet tölteni, a Polgárok Háza mellett és Parkvárosban is

Csordultig telt a kupakgyűjtő szív Parkvárosban, hat család örülhetett neki.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bevallom, eddig tévedésben voltam a palackokra nőtt kupakok tárgyában. Amikor először löttyintettem az orromba a vizet a lendülettől az útjába forduló kupak miatt, arra gondoltam, ez a PET-palackgyártó lobby generális bosszúja a népen azért, hogy visszaváltásra kötelezi őket az új szabályozás. Aztán meg arra, hogy kell legyen mögötte ráció: biztos csak kupakkal együtt fogadja el az automata. Aztán kiderült, hogy nem, a hagyományos műanyag kupakokat használó palackok pedig az új EU-s szabályozás következtében tűntek el a boltokból.

A 2018-ban bejelentett uniós irányelv célja jó és üdvözlendő, része annak a törekvésnek, hogy minél inkább csökkentsük az egyszer használatos műanyaghulladék mennyiségét. Az italgyártók természetesen nem örültek, hiszen az új kupakok miatt több műanyagdarabot kell gyártani, a fogyasztók pedig eleinte bosszankodtak. Az eddigi kutatások azonban azt mutatják, hogy a cél teljesülni látszik: a leszedhetetlen kupakoknak köszönhetően némiképpen csökkent a műanyaghulladék mennyisége, mivel a palackok korábban is nagyobb eséllyel találtak bele a kukákba, míg a kupakok és a rögzítő gyűrűk gyakran eltévedtek. Sokszor keringtek a neten fotók szárnyasokat, vadállatokat csapdába ejtő műanyag-hulladék okozta tragédiákról.

Ne bosszankodjunk tehát, hanem szorgalmasan látogassuk a REpontokat. Aki még tudatosabban szeretné hasznosítani a műanyagot, a kupakokat külön is gyűjtheti. Egy ideig úgy volt, hogy a kupakgyűjtős támogatási lehetőség megszűnik, de aztán kiderült, hogy nem. Túlzottan hatékonynak nem mondható, hiszen kilónként 85 forintot lehet keresni az összegyűjtésével. Ugyanakkor, mivel még mindig van bőven a régi típusú kupakokat használó nem visszaváltható palackokból, továbbá, mert az automata akkor is visszaváltja a palackokat, ha nincs rajtuk kupak, érdemes látogatni a kupakgyűjtő szívecskéket. Már csak azért is, mert a város megduplázza a kupakokból befolyt összeget és rászoruló családokat támogat belőle.

Jobb esetben égetik, legrosszabb, ha lerakóra kerül

Júniusban lett még egy kupakgyűjtő szív, és azóta már meg is telt Érd-Parkvárosban, a Bem téri Frei Kávézó mellett, adta hírül örömmel Csőzik László polgármester.

„Hat családot tudtunk néhány tízezer forinttal támogatni, vásárlási utalványokat adtunk át, amiket élelmiszeráruházakban tudtak beváltani. Nagy segítségünkre voltak azok az érdi szervezetek, akik a leginkább ismerik a nehéz körülmények között élő családokat. Eljutottunk a Fészek Gyermekvédő Egyesület közreműködésével egy fiatal édesanyához, a Szociális Gondozóközpont egy egyedül élő, idős nénit javasolt, az Életfa Csoport Egyesület és a Szikra Tehetséggondozó Egyesület pedig két-két családra hívta fel a figyelmünket, ahol sérült gyerekeket nevelnek példásan. Nagy örömet sikerült szereznünk az utalványokkal!

Gyűjtögessünk tehát, minél kevesebb összeszednivalót hagyjunk azoknak a TeSzedd! aktivistáknak, akik immár országos akciókon kívül, a rekkenő hőségben is járják a várost és szedegetnek. Te elhajítod, ők fölszedik. Jól van ez így? A mások szemetének összegyűjtése egyébként kiváló csapatépítő elfoglaltság, tehát, ha úgy vesszük, sokat köszönhetnek neked, akit most csak egyszerűen Köztéri Szeméthajigálónak nevezek. Mindenki más ne vegye magára!

Ennél jobb egyébként akkor lehetne a műanyag-hulladékhelyzet, ha törekednénk arra, hogy a lehető legkevesebb palackos terméket vásároljunk.

Én például évek óta csapvizet iszom. Tavaly pedig egy víztisztító tornyot kértem a családtól karácsonyra, ami nemcsak a fizikai szennyeződéseket szűri ki, hanem a klórt is, és javítja a víz PH-értékét. Így azóta minimális új PET palack jön a háztartásunkba.

Aki kevésbé finnyás nálam, nyugodtan ihatja a csapvizet is – amíg van – és akkor még kisebb környezeti terheléssel él.

Fotó: ÉrdMost Archívum

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email