HarmoniaertfelhojarokBA

Színes kavalkáddal búcsúztatták a nyarat a múzeumkertben

HarmoniaertfelhojarokBA

Színes kavalkáddal búcsúztatták a nyarat a múzeumkertben

A sérült, illetve mentális betegséggel élő fiatalok most megmutatták, mennyire tudnak örülni, mulatni, alkotni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Együtt ünnepeltek a sérült, illetve pszichiátriai betegségekkel küzdő fiatalok, felnőttek a Harmóniáért Közhasznú Egyesület nyárbúcsúztató ünnepén.

Évtizedes hagyomány már az egyesületnél ez az augusztus végi ünnepség. A zenés, táncos mulatságon fellépnek meghívott művészek, az egyesület munkatársai és ellátottjai, akiket tombola és ebéd vár.

„Szeretnénk megmutatni, mivel foglalkozunk egész évben, és erre a nyár jó alkalom, hiszen jobban ráér és kimozdul mindenki” – mondta az ÉrdMostnak Maximovits Ibolya, a Harmóniáért elnöke, hozzátéve: mintegy száznegyvenen ünnepelnek együtt.

Idén először nemcsak a hozzátartozókat hívták meg, hanem az érdi társszervezeteket is: a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központot, az Életfa Csoport Egyesületet és a Biztos Pont Közhasznú Kft-t.

A „Habit” nem kell bemutatnunk olvasóinknak, hiszen régóta nyújtanak nappali ellátást a sérült fiataloknak, a Szociális Gondozó Központ tagintézményeként. Több ellátottjuk szerepel a Felhőjárók Mozdulatszínházban.

Az SNI-s, súlyosan, halmozottan sérült gyerekek szüleit tömörítő Életfát is sokan ismerik, a Biztos Pontot tán kevésbé. Ők bentlakásos ellátást biztosítanak mentális betegségben szenvedők részére. A Harmóniáért Egyesület pedig pszichiátriai betegeknek és fogyatékkal élőknek nyújt szolgáltatásokat, részben az otthonukban, részben a Velencei úti épületükben.

Ezek a szervezetek tehát azon dolgoznak, hogy azoknak, akik a leginkább sérülékenyek, mindennapi támogatást nyújtsanak. Ez a rendezvény most alkalmat teremtett ahhoz, hogy a segítők találkozzanak, megismerkedjenek egymással.

Ahogy Hárosi Brigitta (Életfa Csoport) megfogalmazta: így jobban tudják segíteni egymás munkáját, szorosabb kötelékek alakulnak ki. „Fontos, hogy ne elszigetelten, hanem egymással karöltve érjük el a lehető legtöbbet azok érdekében, akik a legkiszolgáltatottabbak.”

Tán mondanunk sem kell, hogy az ellátottak mennyire élveznek egy-egy ilyen rendezvényt, ahol bemutatkozhatnak, szórakozhatnak, ismerkedhetnek. Mindezt egy védett, biztonságos közegben, elfogadó közösségben, ahol elismerik és megünneplik a teljesítményüket.

Mert teljesítmények vannak bőven. Az életfás Kacagó Kaci Színház vastapsot kapott A dzsungel könyve rövidített változatáért, a habis srácokat is szerepeltető Felhőjárók Mozdulatszínház fellépése pedig igazi kuriózum volt, már csak azért is, mert a más településeken rendszeresen vendégszereplő csapatot ritkán láthatjuk Érden.

A Harmóniáért dolgozói és ellátottjai is felléptek pár dal és tánc erejéig, a támogatott lakhatásban élők pedig a rajzaikat és a kézműves alkotásaikat hozták el.

Imrek Melindáról és képeiről már sokszor írtunk (legutóbb itt), mellette Somorjai Csilla gyöngyékszereit és zseníliafiguráit is megcsodálhattuk.

Csilla egy gyermekkori, súlyos betegség miatt elveszítette a hallását és a beszédképességét. Írásban és nagyon tömören kommunikál csak, alkotásai viszont annál beszédesebbek, nagy fantáziáról, kézügyességről és szorgalomról tesznek tanúságot, és ahol csak megjelenik velük, mosolyt varázsol az emberek arcára.

Ezek az alkotások, a színházi és zenés előadások tanúskodnak arról is, hogy a mentális betegséggel vagy valamilyen fogyatékossággal élő, sérült emberek milyen értékeket alkotnak, nemcsak maguk, hanem ép társaik örömére is.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Sok olvasónk felháborodott, amikor a „harci kutya” kifejezést használtuk, ezért szakértőket kérdeztünk, vajon jogos-e

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email