Felhívás rágcsálók elszaporodásával és irtásával kapcsolatban

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

Az egészségügyi kártevők közé tartozó rágcsálók – különösen a patkányok – elszaporodásával és irtásával kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatom Önöket:

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet alapján az ingatlan tulajdonosának, használójának kötelezettsége az egészségügyi kártevők, például a patkányok megtelepedésének és elszaporodásának megakadályozásáról, ártalmuk megelőzéséről, távoltartásukról, rendszeres irtásukról gondoskodni.

A tulajdonos a védekezést – ha jogszabály másként nem rendelkezik – saját kivitelezésében is elvégezheti, amennyiben rendelkezik az egészségügyi kártevőirtás végzéséhez szükséges, jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételekkel.

Az irtáshoz kártevőirtó szakember segítsége is igénybe vehető, de az ingatlan tulajdonosa, kezelője a mezőgazdasági boltokban kapható irtószerekkel is védekezhet.

Fontos, hogy ilyen irtószert kizárólag zárt dobozokban helyezzünk ki az ingatlanunk területére, hogy egyéb állat ne férjen hozzá a méreghez!

Közterületen a közterület kezelőjének, fenntartójának (elsősorban a települési önkormányzatnak) a feladata a rágcsálók irtása. A közterületeken kizárólag szakértő helyezhet ki irtószert.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa, használója az egészségügyi kártevők, így a patkányok elleni védekezési kötelezettségének nem tesz eleget, a járási hivatal kötelezi az egészségügyi kártevők elleni védekezésre.

A rágcsálók jelenléte szorosan összefügg az emberi civilizációval, illetve ahol állattartás zajlik, ott óhatatlan a rágcsálók megjelenése.

Fontos kiemelni, hogy mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a rágcsálókat az ingatlanunktól távol tartsuk.

A lakókörnyezetünket tartsuk rendezetten, farakást 20-30 cm magasságban tároljunk, ne közvetlenül a földön. Ne hagyjunk a kertünkben fedetlenül állateledelt, szemes terményt, szedjük össze a gyümölcsfákról lehullott terméseket, a komposztládát és kukákat zárjuk le. Az ingatlanunkon tartsunk rendet, ott ne tároljunk lomot és más hulladékot.

Amennyiben magánterületen mégis rágcsálót észlelnek, abban az esetben bejelentésüket a Pest Vármegyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya részére tehetik meg.

Elérhetőség:

E-mail: nepeu.erd@pest.gov.hu

Tel.: 06-23/354-765

Cím: 2030 Érd, Felső u. 39.

Közterületen történő patkányészlelést Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala részére van lehetőség bejelenteni az alábbi elérhetőségeken, illetve bejelentő felületen:

Bejelentő felület: https://www.erd.hu/e-ugyintezes/ragcsalo-bejelentes

E-mail: jegyzo@erd.hu

Tel.: 06-23/522-300 215. mellék

Cím: 2030 Érd, Alsó utca 1.

 

Feik Csaba sk.

jegyző

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink

Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény pályázatot hirdet Sebészeti szakrendelés sebészeti járóbeteg asszisztens munkakör betöltésére.