vihar unplash Khamkéo Vilaysing

Nem ússzuk meg szárazon a kánikulát

vihar unplash Khamkéo Vilaysing

Nem ússzuk meg szárazon a kánikulát

Felhőszakadás és viharos szél kíséri az extrém forróságot, Érden is várható zivatar.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ország egész területére első fokú, citromsárga riasztást adott ki a Hungaromet, a hétvégi felhőszakadások és az ezzel járó erős szél miatt. Mint írják, szombaton napközben főleg egy északnyugati-délkeleti sávban (Győr és Békéscsaba között) alakulhat nagyobb eséllyel zivatar, de lényegében mindenütt számíthatunk csapadékra.

Estére sem csillapodik az időjárás: ekkor leginkább az Alföldön, majd éjjel északnyugaton is elszórtan képződhetnek zivatarok. A zivatarokat 60-90 kilométeres erejű, viharos széllökések kísérik– erre a déli tájakon nagyobb az esély. Előfordulhat jégeső is, az intenzívebb zivataroknál akár 3-4 centiméteres átmérőjű jégdarabok hullhatnak, míg a csapadék mennyisége elérheti, sőt, helyenként meghaladhatja a 25-30 millimétert – figyelmeztet a met.hu.

39 fok és felhőszakadás

Eközben marad a forróság is, az országos tiszti főorvos egészen vasárnap éjfélig hosszabbította meg a hét közben elrendelt harmadfokú hőségriadót. Szombaton a Dunántúl északnyugati felén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti középhőmérsékletre számíthatunk, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok valószínűsíthető.

Vasárnap is hasonló eloszlásban várható a középhőmérsékletek alakulása: az ország északi felében 25, míg délkeleti részein továbbra is 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton országszerte 30 és 38 fok között alakul, a tartósabban felhős tájakon lesznek az alacsonyabb értékek. Késő estére 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet, ami éjszakára csak kevés helyen süllyedhet 19 fokig.  Vasárnap ugyanakkor már akár 39 fokos kánikula is előfordulhat, a hőérzetet pedig csak fokozhatja a felhőszakadásokkal járó magasabb páratartalom.

Jó, de mi lesz Érden?

Városunkban szombaton és vasárnap is 33 fokos maximális hőmérsékletre számíthatunk, ami szombat éjfélre 22 fokra, vasárnap éjjel pedig 20 fokra eshet vissza.

A szombati nap folyamán felhősödést és egymilliméteres csapadékot, vasárnapra 6 millimétert valószínűsít a Hungaromet. A szél erőssége mérséklet, legfeljebb élénk lesz, hétvége folyamán maximum 33 kilométer/ órás erejű széllökések várhatóak.

 

 

Borítóképünk illusztráció: Unplash / Khamkeo Vilaysing, belső kép: met.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email