koszorú lemke

Lengyel katonák is életüket adták a mohácsi csatában

koszorú lemke

Lengyel katonák is életüket adták a mohácsi csatában

A mohácsi vész lengyel, magyar áldozatairól és II. Lajos látogatásáról is megemlékeztek Ófaluban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg vasárnap reggel II. Lajos érdi látogatásáról az érd-ófalusi Kastély utca bejáratnál.

Közel ötszáz éve történt, hogy az ifjú uralkodó seregével Érden is átvonult. Lajos az Ákosházi Sárkány család kastélyában vendégeskedett néhány napot, mielőtt 3000 fős seregével átkelt a Dunán– idézte fel a város történetének nevezetes pillanatait Dózsa Lajos, az Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület (ÉrdLeMKE) elnöke.

Jó oka van, hogy éppen ez az egyesület emlékezett meg az átkelésről: a magyar sereghez  lengyel csapatok is csatlakoztak Érden, majd Érd után, hogy megütközzenek a többszörös túlerőben lévő törökkel – és végül, életüket adják a Magyar Királyságért.

A harcról beszámoló Brodarics István krónikásnak friss értesülései voltak a csatáról. Tőle is tudhatjuk, hogy a törökökkel vívó nemesurak utolsó vérükig harcoltak. A mohácsi emlékhelyen utóbbi időkben feltárt sírok és tömegsírok pedig azt bizonyítják, hogy a törökök célja nem a fogolyejtés, hanem a gyors előre nyomulás volt, az ütközetnek alig akadt túlélője a vesztes oldalon – idézte fel Dózsa Lajos.

A megemlékezésen Baka Györgyi költő Vörösmarty Mihály Mohács című versét szavalta el, majd megkoszorúzták a lengyel-magyar áldozatok emlékére 2007-ben állított emléktáblát. Az eseményen ezúttal nem vett részt (a jelenleg Erdélyben tartozkodó) Csőzik László polgármester, ám Érd város képviselői, köztük Balla Imre is tiszteletüket tették.

Érdekesség, hogy az érdi megemlékezés már százéves múltra tekinthet vissza: 1926-ban, a mohácsi csata 400. évfordulóján a Hadimúzeum kezdeményezésére Baranyay Nándor főjegyző és a Jézus Társaság érdi házfőnöksége emlékművet állított a Római út és a Kastély utca találkozásánál, a kastélyhoz vezető út elején.

 

 

Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email